Samopregledovanje kožnih znamenj naj postane navada

  • četrtek, 28. maj 2020
Povečano tveganje za nastanek melanoma imajo osebe s svetlo poltjo, tisti z večjim številom pigmentnih znamenj po telesu, osebe, ki imajo sorodnike s kožnim rakom, in ljudje, ki se nezaščiteni izpostavljajo soncu oziroma UV-sevanju.
Povečano tveganje za nastanek melanoma imajo osebe s svetlo poltjo, tisti z večjim številom pigmentnih znamenj po telesu, osebe, ki imajo sorodnike s kožnim rakom, in ljudje, ki se nezaščiteni izpostavljajo soncu oziroma UV-sevanju. (Foto: Shutterstock)

Melanom je najbolj napadalna vrsta kožnega raka, ki se v tretjini primerov razvije iz kožnega znamenja, v dveh tretjinah primerov pa se pojavi kot novo znamenje.

Je ena redkih oblik raka, ki je viden s prostim očesom, kar močno olajša zgodnje odkrivanje, ki je odločilnega pomena, saj je, če ga odkrijemo pravočasno, eden najbolj ozdravljivih rakavih tumorjev.

Redno mesečno samopregledovanje pigmentnih znamenj je nujno za zgodnje odkritje melanoma. Pozorni moramo biti na nova znamenja ter na večja nesimetrično oblikovana in neenakomerno pigmentirana znamenja – ob ugotovitvi sprememb se moramo takoj posvetovati z osebnim zdravnikom ali dermatologom.

Pri tem so nam v pomoč ABCDE-pravila samopregledovanja, ki nas opozarjajo, na katere spremembe znamenj moramo biti pozorni:

A – nesimetričnost (asymetry): to pomeni, da se ena polovica znamenja razlikuje od druge. V mislih si narišite navidezno črto, ki deli lezijo na dva dela. Ali sta obe polovici enake velikosti in oblike (simetrični)? Melanomi so navadno nesimetrični.
B – nepravilnost robov (border irregularity): robovi ali meje melanoma so navadno zabrisani, neostri ali razbrazdani.
C – barva (colour): benigna znamenja so lahko katerekoli barve, praviloma pa je znamenje enotno obarvano. Melanomi pogosto v eni sami leziji vsebujejo široko paleto barv.
D – premer (diameter): melanomi se praviloma večajo in širijo v okoliško tkivo, medtem ko znamenja ostanejo manjšega premera. Pozorni bodite na pigmentna znamenja s premerom, ki presega šest milimetrov.
E – razvoj (evolving): bodite pozorni na spremembe v obliki, velikosti, barvi in debelini pigmentnega znamenja.

Natančno je treba pregledati vse telo:

  • Pozorno preglejte obraz, ne pozabite na ušesa in pri tem uporabite ogledalo. Pozorno preglejte tudi lasišče.
  • Preglejte dlani in notranje strani podlakti in nadlakti. Z ogledalom preglejte komolce in pazduhe.
  • Preglejte vrat, trebuh (tudi kožne gube na trebuhu) in prsi (ženske naj pozorno pregledajo predel pod dojkami).
  • Preglejte tilnik, ramena in hrbet pred ogledalom ob pomoči drugega, ročnega ogledala. Ne pozabite na zadnjo stran stegen, zadnjico in predel za ušesi.
  • V sedečem položaju preglejte kožo goleni, notranje strani stegen, gležnjev, narta, podplatov in prste nog. Ne pozabite na nohte in predel spolovila, pri čemer uporabite ogledalo.
  • Obstajajo tudi brezbarvni melanomi, zato bodite pozorni tudi na rastoče lise, rane, ki se ne zacelijo, mesta, kjer opazite krvavitev ali druge izločke iz znamenj.

Povečano tveganje za nastanek melanoma imajo osebe s svetlo poltjo, tisti z večjim številom pigmentnih znamenj po telesu, osebe, ki imajo sorodnike s kožnim rakom, in ljudje, ki se nezaščiteni izpostavljajo soncu oziroma UV-sevanju.

Verjetnost za nastanek melanoma se povečuje z izpostavljenostjo UV-sevanju, pri čemer so poleg skupnega odmerka sevanja nevarni tudi intenzivno večkratno kratkotrajno izpostavljanje sončnim žarkom in pa sončne opekline, predvsem v mladosti.

Zato so glavni pristopi za preprečevanje melanoma izogibanje soncu med 11. in 16. uro, ko je UV-sevanje najmočnejše, uporaba pokrival in primerne obleke ter zaščita s kremami za zaščito pred soncem z dovolj visokim zaščitnim faktorjem. Zavedati se moramo, da zdravega sončenja ni, enako velja tudi za solarije, ki so prav tako škodljivi.


Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Vsi Viva strokovnjaki