Redno spremljajte krvni tlak

Če je krvni tlak med 140/90 in 120/80 milimetri živega srebra, obstaja tveganje, da se bo razvila hipertenzija.
Če je krvni tlak med 140/90 in 120/80 milimetri živega srebra, obstaja tveganje, da se bo razvila hipertenzija. (Foto: Shutterstock)

Po podatkih Mednarodnega združenja za hipertenzijo ima zvišan krvni tlak že vsak četrti odrasli človek na svetu oziroma 1,8 milijarde ljudi.

Skrb zbujajo tudi podatki, da ima zvišan krvni tlak danes že skoraj vsak drugi odrasli Slovenec, bolezen pa se čedalje pogosteje pojavlja tudi pri mladostnikih. Dolgotrajno zvišan krvni tlak lahko povzroči okvare žilja, s tem pa tudi srčno odpoved, možgansko kap, ledvično odpoved in druge zaplete. Tveganje narašča sorazmerno z višino krvnega tlaka.

Priporočljivo je redno spremljanje krvnega tlaka tudi doma, kajti če je krvni tlak normalen, še ne pomeni, da bo tak tudi ostal. Nevarnost za njegovo zvišanje se s starostjo povečuje, med dejavnike tveganja sodijo čezmerno uživanje soli, nezadostno uživanje zelenjave in sadja, čezmerno uživanje alkohola, čezmerna debelost in nezadostna telesna dejavnost.

Optimalen krvni tlak je 120/80 milimetrov živega srebra. Če je krvni tlak med 140/90 in 120/80 milimetri živega srebra, obstaja tveganje, da se bo razvila hipertenzija, če pa je krvni tlak nad 140/90 milimetrov živega srebra, se svetuje obisk zdravnika, ki bo ugotovil, ali imate hipertenzijo, in predpisal zdravljenje, da se prepreči nastanek možganske kapi ali srčnega obolenja.

Bodite pozorni tudi na občasne blage in neznačilne simptome visokega krvnega tlaka:
  • glavobol (predvsem v zatilju in zjutraj),
  • vrtoglavico,
  • utrujenost,
  • razbijanje srca,
  • slabo spanje,
  • zvonjenje v ušesih,
  • krvavitve iz nosu,
  • tiščanje v prsnem košu.

Z zdravim življenjskim slogom lahko preprečimo previsoke vrednosti krvnega tlaka, zvišan krvni tlak pa lahko uravnavamo z jemanjem zdravil in zdravo hrano ter rednim gibanjem.

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki