Svetovni dan kronične vnetne črevesne bolezni

Letošnja jubilejna, deseta obletnica svetovnega dne KVČB bo potekala malo drugače. V društvu za KVČB bodo 23. maja organizirali webinar na temo delo in KVČB.
Letošnja jubilejna, deseta obletnica svetovnega dne KVČB bo potekala malo drugače. V društvu za KVČB bodo 23. maja organizirali webinar na temo delo in KVČB. (Foto: Shutterstock)

19. maj je svetovni dan kronične vnetne črevesne bolezni (KVČB), zaznamuje se po vsem svetu v več kot 50 državah na petih celinah.

To je vsako leto tudi priložnost za ozaveščanje o KVČB – kakšni so znaki bolezni in s kakšnimi težavami se srečujejo oboleli. Namen tega dneva je tudi, da bi bile osebe s KVČB bolj razumljene. Kronična vnetna črevesna bolezen je skupno ime za Crohnovo bolezen in ulcerozni kolitis. Bolezen je razširjena po vsem svetu, najpogostejša je v razvitih državah.

Na svetu s KVČB živi 10 milijonov, v Evropi 3,4 milijona, v Sloveniji pa okoli 7.500 ljudi. Bolezen se najpogosteje pojavi med 15. in 35. letom ter prizadene ljudi v najbolj delovno aktivnem obdobju. Pojavnost bolezni iz leta v leto narašča. Krovna organizacija – evropsko združenje oseb s KVČB EFCCA – se je letos odločila, da bo tema ob svetovnem dnevu delo in KVČB. Gre za ozaveščanje o vplivu KVČB na poklicno življenje obolelih.


Webinar na temo delo in KVČB

Društvo za KVČB bo letos že desetič zaznamovalo svetovni dan KVČB, in sicer 23. maja. »Letošnja jubilejna, deseta obletnica bo potekala malo drugače. Člani društva se ne bomo zbrali na enem mestu, ampak bomo ostali povezani vsak iz svojega doma. V društvu bomo organizirali webinar na temo delo in KVČB s specialistko medicine dela in športa. Individualno se bomo preizkusili na športnem področju, aktivnosti posneli in naredili iz tega kratek film.

V večernih urah bo v vijolični simbolni barvi tradicionalno osvetljena ena od znamenitosti Slovenije brez navzočnosti članov društva. Zbrali bomo tudi vprašanja članov s področja izkušenj dela in bolezni. Na njih bodo odgovorili strokovnjaki, pozneje pa jih bomo tudi objavili v brošuri Poklicno življenje oseb s KVČB,« nam je povedala predsednica društva Mateja Saje.
Liljana Mervic

doc. dr. Liljana Mervic dr. med. spec. dermatovenerologije

Postavi vprašanje

Matic Fabjan

Matic Fabjan dr. med. spec. plastične rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki