SARS-CoV-2 in domače živali – priporočila veterinarske fakultete

(Foto: Shutterstock)

Glede na zbrane informacije ni dokazov, da bi domače živali lahko prenašale virus SARS-CoV-2 ali zbolele zaradi okužbe z njim. Ker pa si živali in ljudje lahko delijo bolezni, znane kot zoonotske, se ljudem, ki so okuženi s SARS-CoV-2, priporoča, da omejijo stike z domačimi živalmi.

Pri ravnanju z živalmi in skrbi zanje je treba izvajati osnovne higienske ukrepe, ki vključujejo redno umivanje rok pred stikom z živalmi in hrano za živali ter po njem. Treba se je izogibati božanju, objemanju, ljubkovanju živali in deljenju hrane z živalmi.

Ljudje, ki so bolni ali v karanteni zaradi možne okužbe s SARS-CoV-2, naj se, kolikor je le mogoče, izogibajo tesnim stikom z domačimi živalmi. Za domače živali naj skrbijo drugi člani gospodinjstva. Če to ni mogoče, naj vzdržujejo dobro higieno, in če je le mogoče, naj nosijo masko za usta in nos.

Oboleli, ki ste v domači karanteni oziroma samoizolaciji in živite sami ter se vaše stanje poslabša toliko, da je potrebna oskrba v bolnišnici, svojih živali ne vozite sami v zavetišče za živali. Ker se položaj spreminja izredno hitro in se med občinami razlikuje, v pristojnem zavetišču ali pri drugih pristojnih organih preverite, kako pravilno ravnati v danih razmerah v vaši občini.

Če je vaša domača žival zbolela po tem, ko je bila v stiku z osebo, ki je bila okužena s koronavirusom SARS-CoV-2, pokličite veterinarja, da se dogovorite za obisk. Ne obiskujte veterinarske klinike, ne da bi se prej posvetovali s tamkajšnjim osebjem.

Psom, ki redno hodijo na sprehode, naj se pred vstopom v stanovanje šape operejo z detergentom oziroma milom, ki ga skrbniki uporabljajo tudi za svoje roke, ter razkužijo z razkužilom, ki vsebuje alkohol ali druge razkužilne pripravke. Številni lastniki za toaleto uporabljajo tudi šampone in raztopine, ki vsebujejo klorheksidin, ki je ustrezno razkužilno sredstvo. Pri pranju naj uporabljajo rokavice in si roke po opravilu dobro operejo po postopkih za pravilno pranje rok.

Posodobljene informacije spremljajte na spletni strani veterinarske fakultete