Ingver

  • VT
  • četrtek, 26. marec 2020
V ljudski medicini je uporaba ingverja predvidena za lajšanje prebavnih težav, kot sta napenjanje in nastajanje plinov, za pospeševanje prebave ter lajšanje simptomov prehlada.
V ljudski medicini je uporaba ingverja predvidena za lajšanje prebavnih težav, kot sta napenjanje in nastajanje plinov, za pospeševanje prebave ter lajšanje simptomov prehlada. (Foto: Shutterstock)

Ingver je večletna rastlina, ki zraste do višine enega metra, pod zemljo pa tvori do 20 centimetrov dolge odebeljene korenike. Zanje je značilen močno aromatičen in pekoč okus.

V ljudski medicini je uporaba ingverja predvidena za lajšanje prebavnih težav, kot sta napenjanje in nastajanje plinov, za pospeševanje prebave ter lajšanje simptomov prehlada. Klinične raziskave so potrdile, da ingver v velikih odmerkih deluje proti slabosti, izkazal se je predvsem pri preprečevanju potovalne slabosti. V majhnih odmerkih pa deluje na povečanje apetita, izboljšanje prebave in kot krepčilno sredstvo. Zanj je značilen močno aromatičen in pekoč okus, saj sodi med začimbe.

Pri nakupu svežega ingverja pazimo, da korenika ni poškodovana, plesniva, ampak gladka, napeta in mesnata. Kupimo lahko tudi posušen ingver, ki ima značilno svežo aromo po limoni in je rumenorjave barve. Ostrina ingverjevih korenik je odvisna od starosti in od tega, ali ga uporabljamo svežega ali posušenega, s sušenjem se ostrina močno okrepi. Sveži ingver v jedi dodajamo že med kuhanjem, medtem ko posušenega dodajmo proti koncu toplotne obdelave jedi. Jed bo bolj pekoča, če bomo ingver kuhali dalj časa.

V nekaterih deželah ingver uporabljajo tudi pri pripravi peciva, predvsem angleških pudingov ter ingverjevih kolačev in piškotov. Dobro se poda tudi k nekaterim vrstam sadja, kot so hruške, ananas, banane, breskve in melona. Pozimi še posebej prija ingverjev čaj z limono ali pomarančo in medom, saj nas zaradi svojega rahlo pekočega okusa lepo pogreje, vitamin C v limonovem ali pomarančnem soku pa krepi naš imunski sistem, smo izvedeli na spletni strani prehrana.si.
Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Marijana Jazbec

mag. Marijana Jazbec poklicna grafologinja analiza pisave

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki