Hrana kot zaščitni dejavnik tudi pri pljučnem raku

  • VT
  • torek, 10. marec 2020
Raziskovalci so ugotovili povezavo med pojavom raka ter uživanjem prehranskih vlaknin in jogurta.
Raziskovalci so ugotovili povezavo med pojavom raka ter uživanjem prehranskih vlaknin in jogurta. (Foto: Shutterstock)

Obsežna analiza, objavljena v ugledni medicinski reviji JAMA Oncology, je pokazala, da lahko s prehranskim uravnavanjem črevesnega mikrobioma zmanjšamo tveganje za pljučnega raka.

Mednarodna skupina raziskovalcev je preverjala podatke 1,5 milijona ljudi in ugotovila povezavo med pojavom raka ter uživanjem prehranskih vlaknin in jogurta. V študiji so v 8,6 leta spremljanja 1.445.850 udeležencev našli 18.822 primerov pljučnega raka. Pri prehranskih vlakninah so raziskovalci med skupinama z najvišjo in najnižjo stopnjo uživanja ugotovili 17-odstotno razliko v tveganju za pojav pljučnega raka, uživanje jogurta pa je bilo povezano s še izrazitejšim zaščitnim učinkom.
Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki