Vrtnarjenje namesto antidepresiva

  • VT
  • četrtek, 20. februar 2020
Vrtnarjenje je naravni antidepresiv.
Vrtnarjenje je naravni antidepresiv. (Foto: Shutterstock)

Saj smo že vedeli, da je delo na vrtu naravni antidepresiv – zdaj pa vemo tudi, zakaj je tako: mikrobi v zemlji učinkujejo podobno na možgane kot antidepresiv prozac, a seveda brez negativnih stranskih učinkov in nevarnosti za odvisnost!

Tako na spletni strani Real Farmacy povzemajo raziskavo, ki jo je vodil nevro­znanstvenik Christopher Lowry z bristolske univerze.

Kar so ljubitelji vrtnarjenja in kmetje vedeli že tisočletja, zdaj potrjuje znanost: občutek, da ste najbolj srečni na svojem vrtu ali na kmetiji, ni naključje. Umažite se torej z zemljo – najbolje z zdravo organsko prstjo – in postali boste bolj srečni in bolj zdravi. To je zasluga mikroba mycobacterium vaccae, ki ga najdemo v prsti in ima na nevrone v možganih podoben učinek kot prozac. Znanstveniki so delovanje tega mikroba iz prsti preizkusili na miših, ki so jim vbrizgali mycobacterium vaccae. V primerjavi s skupino miši, ki ni prejela mikroba sreče, je imela ta skupina boljše kognitivne sposobnosti in boljšo koncentracijo, bolje pa se je tudi spopadala s stresom. Ta učinek je trajal tri tedne.

Mikrob namreč zvišuje raven beljakovine citokin, ki pospeši izločanje hormona serotonina, ta nas sprošča in osrečuje. Pomanjkanje serotonina je namreč povezano z depresijo, anksioznostjo, obsesivno-kompulzivno motnjo in bipolarnimi motnjami.

Kaže, da antidepresivni mikrobi iz prsti ugodno delujejo tudi pri Crohnovi bolezni in celo pri revmatoidnem artritisu.
Pravzaprav raziskava kaže, da ima zdravilen učinek že samo vdihovanje mycobacterium vaccae – odmerek, ki ga z vdihovanjem zaužijemo na sprehodu v gozdu ali mimo vrtov, že lahko sproži občutek veselja. »Ta mikrob pa zaužijemo tudi s pitjem lokalne vode ali ko pojemo solato in korenček z domačega vrta,« pravi Christopher Lowry.
Po vrtnarjenju ne bomo le bolj zdravi in srečnejši, ampak se bomo oskrbeli tudi s svežo, lokalno in zdravo hrano ali se obkrožili s čudovitim lepo dišečim cvetjem!
Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki