80 let bronhiolitisa

  • VT
  • petek, 13. december 2019
Akutni bronhiolitis je posebna bolezen, za katero je značilna obstruktivna dispneja, ki najbolj prizadene majhne otroke.
Akutni bronhiolitis je posebna bolezen, za katero je značilna obstruktivna dispneja, ki najbolj prizadene majhne otroke. (Foto: Shutterstock)

Mineva 80 let od izida prelomnega znanstvenega članka, ki je akutni bronhiolitis opredelil kot posebno bolezen, za katero je značilna obstruktivna dispneja, ki najbolj prizadene majhne otroke.

Bronhiolitis je akutno vnetje bronhiolov (majhnih dihalnih poti), ki ga običajno povzroči respiratorni sincicijski virus (RSV). Okužba je zelo nalezljiva, značilna pa je za mrzle zimske mesece. Večje število okužb opažamo od novembra do februarja. Da je okužba z omenjenim virusom izjemno pogosta, potrjuje podatek, da okužbo z RSV do četrtega leta starosti prebolijo skoraj vsi otroci.

Hospitalizacijo zaradi hujšega poteka bolezni potrebujeta približno dva odstotka otrok, je pa bronhiolitis eden najpogostejših razlogov za sprejem mlajših otrok na enote intenzivne nege. Nadzorovanje okužb z RSV pri najbolj ogroženih otrocih (prezgodaj rojeni, s slabšo imunostjo) z zdravili in cepljenji ni vodilo v zmanjšanje števila otrok, sprejetih na oddelke intenzivne nege, saj ni preprečilo ogromnega števila otrok, ki zbolijo, pa so bili pred tem povsem zdravi. Tudi pri njih namreč bronhiolitis lahko iz bolj blage oblike zelo hitro napreduje v življenje ogrožajoče stanje.

Za zdaj te otroke zdravijo predvsem podporno (zadostna hidracija in oksigenacija), bronhiolitis pa naj bi izzvenel v sedmih do 10 dneh. Otroci z velikim tveganjem so lahko tudi cepljeni ali preventivno zdravljeni z biološkimi zdravili.
Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki