Kronična bolečina

  • VT
  • torek, 03. december 2019
Bolečina je neprijetna osebna izkušnja, ki v svoji kronični obliki pomeni veliko breme.
Bolečina je neprijetna osebna izkušnja, ki v svoji kronični obliki pomeni veliko breme. (Foto: Shutterstock)

22 odstotkov Slovencev trpi za kronično bolečino

Po rezultatih presečne študije v letu 2007 je kronično bolečino trpelo 23 odstotkov Slovencev, podobna študija, izvedena letos, pa je pokazala podoben delež – odstotno točko manj, torej 22 odstotkov.

Kljub napredku medicine, odpiranjem protibolečinskih ambulant po vseh bolnišnicah, trudu stroke, da se medicina bolečine prepozna kot pomembna veja medicine, še vedno pri nas več kot 460 tisoč ljudi trpi kronično bolečino.

Bolečina je neprijetna osebna izkušnja, ki v svoji kronični obliki pomeni veliko breme, pravi prim. doc. dr. Nevenka Krčevski Škvarč, specialistka anesteziologije in reanimatologije, specializirana za zdravljenje bolečine, zaposlena je v UKC Maribor in dolga leta aktivna članica Slovenskega združenja za zdravljenje bolečine. Po njenih besedah bolečina povzroča trpljenje, povezano z občutenjem bolečine in vplivom na vse segmente življenja: vsakodnevne dejavnosti, sposobnost za delo, odnose v družini in družbi, spanje in duševno počutje. Je izziv za zdravljenje, ker je zapletena izkušnja, in obravnavati jo moramo z vseh vidikov.

Takšen pristop zahteva sodelovanje različnih strokovnjakov, navadno v centrih za zdravljenje kronične bolečine. V velikem delu Evrope in v naši državi so takšne možnosti omejene in zato je medicinski, socialni in ekonomski problem. Posameznikovo dolgotrajno prenašanje bolečine občutno vpliva na kakovost njegovega življenja. Kronična bolečina je pogosto razlog za invalidnost in ti ljudje potrebujejo primerno rehabilitacijo in delovne razmere. Položaj v Sloveniji se mora izboljšati tudi na tem področju, pravi zdravnica in doda, da imamo trenutno v Sloveniji le eno ustanovo za celostno obravnavo (URI Soča), čakalna doba pa je več let.
Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki