Bodite ponižni, svetujejo psihologi

  • VT
  • ponedeljek, 25. november 2019
Ponižnost je povezana z boljšim duševnim zdravjem, saj načeloma pomeni sposobnost odpuščanja sebi in drugim ter sposobnost potrpežljivega toleriranja drugačnih.
Ponižnost je povezana z boljšim duševnim zdravjem, saj načeloma pomeni sposobnost odpuščanja sebi in drugim ter sposobnost potrpežljivega toleriranja drugačnih. (Foto: Shutterstock)

Znanstveniki se vse več ukvarjajo z že skoraj pozabljeno osebnostno lastnostjo – ponižnostjo. Po definiciji gre za sposobnost posameznika, da pravilno oceni svoje sposobnosti in omejitve, ter za osebno držo, ki je usmerjena na soljudi, ne pa na samega sebe. Takih naj bi bilo približno 10 do 15 odstotkov ljudi.

Ponižnost je pojem, ki ga psihologi natančneje raziskujejo zadnjih nekaj desetletij v okviru naporov, da bi se uveljavila pozitivna psihologija: bolj celostno razumevanje človekovih značilnosti, kot so ponos, odpuščanje in zadovoljstvo. Med drugim ugotavljajo, da so ponižni ljudje manj agresivni, imajo manj predsodkov do drugačnih, tudi če so kako izzvani, in se manj odzivajo na politično in ideološko polarizacijo. So pa radovedni in odprti. So odporni proti manipulaciji.

Ponižni ljudje bodo verjetneje ostali v dolgoročni zvezi, ponižnost je povezana z boljšim duševnim zdravjem, saj načeloma pomeni sposobnost odpuščanja sebi in drugim ter sposobnost potrpežljivega toleriranja drugačnih. Ostaja odprto vprašanje, ali se je da priučiti, predvsem ko gre za zdravljenje mejnih in narcisoidnih osebnosti. Nihče pa se za zdaj ni veliko ukvarjal z negativnimi platmi ponižnosti: ali preveč ponižnosti kako škodi, na primer, če bi privedla do socialnega umika, dvoma vase in prevelike zadržanosti.
Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki