Hrana za dojenčke je presladka

  • VT
  • četrtek, 14. november 2019
Velik delež hrane, oglaševane kot primerne za otroke do šestega meseca starosti, je v resnici za dojenčke neprimeren, hkrati pa velikokrat vsebuje tudi nesprejemljivo velike deleže sladkorja.
Velik delež hrane, oglaševane kot primerne za otroke do šestega meseca starosti, je v resnici za dojenčke neprimeren, hkrati pa velikokrat vsebuje tudi nesprejemljivo velike deleže sladkorja. (Foto: Shutterstock)

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je poleti objavila rezultate dveh evropskih študij, ki kažeta, da je velik delež hrane, oglaševane kot primerne za otroke do šestega meseca starosti, v resnici za dojenčke neprimeren, hkrati pa velikokrat vsebuje tudi nesprejemljivo velike deleže sladkorja.

V treh od štirih vključenih držav je imela vsaj polovica popisanih izdelkov več kot 30 odstotkov sladkorja. Približno tretjina vseh izdelkov je imela med sestavinami sladkor, koncentriran sadni sok ali katero drugo obliko enostavnih sladkorjev. Dodani sladkorji lahko vplivajo na razvoj otrokovega okušanja in tako povečajo možnost za preferenco za močno sladko hrano oziroma za razvoj sladkosnednosti.

Strokovnjaki SZO poudarjajo, da je treba iz živil, namenjenih otrokom, izločiti vse dodane sladkorje, vključno s koncentrati sadnih sokov. Nobena izmed slanih kašic ne bi smela vsebovati več kot pet odstotkov sadnega pireja, v suhih slanih prigrizkih in podobnih slanih izdelkih pa sladkor ne bi smel pomeniti več kot 15-odstotni delež vseh kalorij.

Sladke pijače in sadni sokovi, sladkane vrste mleka in mlečni nadomestki, sladkarije in drugi sladki prigrizki pa za novorojenčke, dojenčke in majhne otroke sploh niso primerni in se zato ne bi smeli oglaševati kot primerni za otroke do 36. meseca starosti, je še objavil SZO.