Zdravila za visok krvni tlak povezana z višjo stopnjo samomorov

  • VT
  • sreda, 06. november 2019
Ljudje, ki so jemali zdravila iz skupine zaviralcev angiotenzinskih receptorjev so pogosteje naredili samomor kot tisti, ki so se zdravili z zaviralci angiotenzin pretvarjajočega encima.
Ljudje, ki so jemali zdravila iz skupine zaviralcev angiotenzinskih receptorjev so pogosteje naredili samomor kot tisti, ki so se zdravili z zaviralci angiotenzin pretvarjajočega encima. (Foto: Shutterstock)

Ugledna medicinska revija JAMA je objavila članek o raziskavi, ki je pokazala, da so ljudje, ki so jemali zdravila iz skupine zaviralcev angiotenzinskih receptorjev (angiotensin receptor blockers – ARB), pogosteje naredili samomor kot tisti, ki so se zdravili z zaviralci angiotenzin pretvarjajočega encima (ACE-inhibitorji).

Gre za zdravila, ki se uporabljajo za visok krvni tlak, srčno popuščanje, kronično ledvično bolezen, pogosto jih jemljejo tudi sladkorni bolniki.

Ker je šlo za epidemiološko študijo z malo bolniki, ji zdravniki za zdaj ne pripisujejo večjega kliničnega pomena. Tudi raziskovalci sami priznavajo, da študija potrebuje še potrditev randomiziranih raziskav, vendar vseeno opozarjajo, da glede na to, da obstajajo druga primerljiva zdravila, ne vidijo razloga za vsaj osnovno previdnost pri predpisovanju zaviralcev ARB, morda vsaj pri ljudeh, ki že imajo v zdravstveni anamnezi težave z duševnim zdravjem.