Kaj vaš kakec lahko pove o vašem premoženjskem položaju, prehranjevanju in zdravju?

  • VT
  • petek, 01. november 2019
Avstralski raziskovalci so analizirali človeške iztrebke petine Avstralcev, in sicer prek vzorcev iz čistilnih naprav po vsej državi.
Avstralski raziskovalci so analizirali človeške iztrebke petine Avstralcev, in sicer prek vzorcev iz čistilnih naprav po vsej državi. (Foto: Shutterstock)

Avstralski raziskovalci so analizirali človeške iztrebke petine Avstralcev, in sicer prek vzorcev iz čistilnih naprav po vsej državi. Na območjih z višjim ekonomskim statusom prebivalstva so ugotovili, da je v njihovi prehrani več vlaknin, citrusov in kofeina.

V predelih z manjšimi prihodki pa je bilo pomembno več zdravil na recept (posebej tramadola, ki je opioidno protibolečinsko zdravilo, atenolola za visok krvni tlak in pregabalina, ki se uporablja za zdravljenje epilepsije). Načeloma so znanstveniki potrdili hipotezo, da se premožnejši prehranjujejo bolj zdravo, čeprav ti podatki ne držijo v celoti in obstajajo izjeme. Za območja, kjer je velik delež neangleško govorečega prebivalstva, je bilo tako na primer značilno, da so našli več vlaknin in citrusov v prehrani, čeprav gre za revnejše predele.

Raziskovanje odpadnih voda za namene ugotavljanja zdravja in uporabe zdravil, tudi prepovedanih drog, se razvija zadnji dve desetletji. Raziskovalci so že preizkušali tudi, ali lahko s tem napovejo izbruhe različnih bolezni na nekem območju. Kot pravijo, so podatki, ki jih dobijo iz odpadnih voda, bolj zanesljivi kot odgovori anketirancev na različne vprašalnike, saj ljudje pogosto prirejajo svoje odgovore, tako da trdijo, da so pojedli več zdrave hrane, količine manj zdrave hrane pa zmanjšajo in omilijo nezdrave navade. Poleg tega ti podatki skozi čas omogočajo precej natančno spremljanje sprememb na posameznih območjih, na primer morebitnih izboljšav, ki so posledica ozaveščevalnih kampanj.

Je pa poseben izziv, kaj pravzaprav analizirati. V čistilnih napravah so namreč poleg človeških iztrebkov (urin in blato) tudi drugi odpadki (izdelki za osebno nego, ostanki hrane in drugi odpadki), zato je zelo pomembno osredotočenje na določene biooznačevalce, ki so odločilni, so povedali avstralski znanstveniki iz izkušenj s to zadnjo študijo.
Mojca Cepuš

Mojca Cepuš svetovanje o prehrani Svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricistka.

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki