Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Starši otrok z atopijskim dermatitisom trpijo za anksioznostjo in depresijo

Kronični in kompleksen potek bolezni atopijskega dermatitisa pri otroku pogosto vodi v spregledano anksioznost in depresijo otrokovih skrbnikov.
Kronični in kompleksen potek bolezni atopijskega dermatitisa pri otroku pogosto vodi v spregledano anksioznost in depresijo otrokovih skrbnikov. (Foto: Shutterstock)

Kronični in kompleksen potek bolezni atopijskega dermatitisa pri otroku pogosto vodi v spregledano anksioznost in depresijo otrokovih skrbnikov. Treba bo najti pot, da se v obravnavo atopijskega dermatitisa vključijo tudi skrbniki, so povedali na kongresu evropskega dermatološkega združenja EADV v Madridu.
Makedonski raziskovalci so v svojo študijo vključili 35 družin in ugotovili, da vsi sodelujoči (83 družinskih članov) poročajo o vsaj blagi obliki anksioznosti, nekateri pa celo o zmernih do hudih oblikah. Znamenja depresije so raziskovalci zaznali pri treh od štirih sodelujočih.

Po podatkih raziskave je bila teža anksioznosti in depresije odvisna od trajanja in trdovratnosti atopijskega dermatitisa, nasprotno pa ne – anksioznost in depresija nista poslabševali poteka atopijskega dermatitisa. Dodatno so starše in skrbnike vprašali, kaj jih najbolj skrbi – najpogosteje so omenili informacije, ki jih starši in skrbniki dobijo o poteku in naravi bolezni, ki lahko zahteva tudi kompleksna in draga zdravljenja.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

atopijski dermatitis

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.