Zdrava hrana proti depresiji

  • VT
  • petek, 25. oktober 2019
Raziskovalci ugotavljajo, da zagotavljanje ustreznih hranil, ki jih možgani potrebujejo, lahko preprečuje, pa tudi zdravi depresijo.
Raziskovalci ugotavljajo, da zagotavljanje ustreznih hranil, ki jih možgani potrebujejo, lahko preprečuje, pa tudi zdravi depresijo. (Foto: Shutterstock)

Depresija ima več vzrokov – genetika, posebne življenjske okoliščine, okoliščine, povezane z življenjskim slogom. Gre pa za bolezen možganov in raziskovalci ugotavljajo, da zagotavljanje ustreznih hranil, ki jih možgani potrebujejo, lahko preprečuje, pa tudi zdravi depresijo. Nekateri napovedujejo, da bodo bolniki z diagnozo v prihodnje poleg napotitve na terapijo dobili tudi napotnico za prehranskega svetovalca.

Epidemiologi so izvedli študijo v Avstraliji, v katero so vključili ljudi z depresijo. Nekateri so prejemali zdravljenje v obliki zdravil, drugi v obliki psihoterapije, nekateri pa oboje. Polovici vključenih so dodali še svetovanje prehranskega strokovnjaka, drugi polovici pa socialno pomoč (spodbudo za druženje in aktivnosti, za katere je znano, da delujejo proti depresiji).

Po 12 tednih so se tisti, ki so spremenili prehrano (visoka vsebnost vlaknin, več rastlinske hrane, zdrave oblike maščob in proteinov, neprocesirana hrana), počutili mnogo bolje kot tisti, ki so dobili družbo. Podobno je pokazala tudi nemška študija – večji vnos rastlinske hrane v primerjavi z dieto, v kateri je veliko sladkorja in nezdrave hrane, pomeni boljše duševno zdravje.