Posiljene ženske imajo več zdravstvenih težav

  • VT
  • torek, 22. oktober 2019
Pri posiljenih ženskah so zaznali precej več endometrioz in medeničnih vnetnih bolezni, težav z ovulacijami, zlorab mamil, in sicer ne glede na njihov siceršnji socialni in finančni status, raso ali nacionalnost in starost.
Pri posiljenih ženskah so zaznali precej več endometrioz in medeničnih vnetnih bolezni, težav z ovulacijami, zlorab mamil, in sicer ne glede na njihov siceršnji socialni in finančni status, raso ali nacionalnost in starost. (Foto: Shutterstock)

Ugledna ameriška medicinska revija JAMA je objavila študijo znanstvenikov s Harvarda, ki so analizirali podatke nacionalne ameriške raziskave o družinskem življenju, porokah, nosečnostih, reproduktivnem zdravju žensk in podobno.

Med drugim rezultati kažejo, da se je 93 odstotkov sodelujočih žensk za prvi spolni odnos odločilo prostovoljno, preostale pa ne. Harvardski raziskovalci so nato podrobneje pogledali v podatke o teh ženskah, saj jih je zanimalo njihovo zdravje pozneje v življenju. Pri posiljenih ženskah so zaznali precej več endometrioz in medeničnih vnetnih bolezni, težav z ovulacijami, zlorab mamil, in sicer ne glede na njihov siceršnji socialni in finančni status, raso ali nacionalnost in starost.

Zdravniki, ki komentirajo raziskavo, poudarjajo, da jim je precej odprla oči, saj svoje bolnice redko vprašajo, ali je bila njihova prva spolna izkušnja prostovoljna. Sodeč po teh novih podatkih je to pomembno vprašanje, saj je močno povezano z zdravjem žensk. Pri tem seveda moramo o teh novih podatkih razmišljati tudi pri intervencijah (terapijah), pravijo zdravniki.
Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vsi Viva strokovnjaki