Zakaj dan začeti s sprehodom

  • VT
  • nedelja, 21. februar 2021
Ljudje, ki so zjutraj hodili 20 minut, počutijo bolj vitalne in imajo več energije.
Ljudje, ki so zjutraj hodili 20 minut, počutijo bolj vitalne in imajo več energije. (Foto: Shutterstock)

Študije kažejo, da se ljudje, ki so zjutraj hodili 20 minut, počutijo bolj vitalne in imajo več energije. Deset minut hoje po stopnicah je celo učinkovitejše poživilo, kot je kava. Jutranji sprehod izboljša samopodobo, razpoloženje, zmanjša stres, anksioznost in utrujenost.

Od 20 do 30 minut hoje vsaj petkrat na teden že zadovolji minimalna priporočila glede gibanja: od 150 do 300 minut zmerne telesne aktivnosti na teden.

Med polurno zmerno hojo boste pokurili 150 kalorij. Če to kombinirate z zdravo prehrano in vajami za moč, se zna zgoditi, da boste shujšali. Tu so še zdravstveni učinki – študije kažejo, da redna zmerna hoja izboljša imunski sistem, zmanjša tveganje za srčno kap in pomaga sladkornim bolnikom pri vzdrževanju ustrezne ravni sladkorja v krvi.

Hoja vam bo pomagala okrepiti mišice, sploh če boste stopili nekoliko hitreje in če boste vključili tudi hojo po stopnicah, v hrib, po hribu navzdol. In naredili še kakšen počep. Hoja naj bi izboljšala koncentracijo in kognitivno funkcijo, pa tudi kreativnost in spanec.
Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki