Srčni tekači združili moči za nove defibrilatorje

  • ponedeljek, 14. oktober 2019
Marko Potrč in Nives Orešnik
Marko Potrč in Nives Orešnik

Bliža se 24. Volkswagen Ljubljanski maraton, eden najbolj množičnih športnih dogodkov v Sloveniji, ki bo 26. in 27. oktobra združil tekaška srca. Tekači se pred tem praznikom športa udeležujejo številnih priprav, letos pa lahko svojo tekaško energijo usmerijo tudi v dober namen. Volkswagen je kot generalni sponzor maratona tekačem omogočil trening na treh e-stezah, ki generirajo elektriko. Tekači so lahko v zvezdniški družbi s svojim tekom prispevali k zbiranju sredstev za sedem novih defibrilatorjev. Podjetje Porsche Slovenija z blagovno znamko Volkswagen jih bo namestilo v tiste slovenske kraje, kjer defibrilatorjev trenutno primanjkuje.

Redna tekaška aktivnost krepi srce, pri Volkswagnu pa so se letos odločili, da bodo nekaj srčne tekaške energije usmerili tudi v pomoč tistim srcem, ki se nenadoma ustavijo. Projektu, ki poteka pod sloganom »S srcem pri teku«, so se pridružili znani Slovenci, ki so tudi sami zapriseženi tekači. Za defibrilatorje tečejo srebrna olimpijka Sara Isakovič, glasbenik Anže Zavrl, amaterska tekačica Urška Ahac, televizijska voditeljica Mojca Mavec in voditelj Marko Potrč. Pridružili so se jim številni tekaški navdušenci, dobrodelnost pa je bila pri tem še dodatna spodbuda.

Anže Zavrl, član priljubljene skupine Gadi, je reden tekač. »Ideja projekta se mi zdi daleč najboljša glede dobrodelnosti in hkrati povezave z zdravim načinom življenja. Prispevek k nakupu defibrilatorja s tekom? Takoj sem bil za! Obenem je bila to "brca v rit", da se ponovno izobrazim o osnovah oživljanja. Mislim, da bi to moralo storiti čim več ljudi,« je razložil Anže Zavrl.     

Zdrav duh v zdravem telesu bi se lahko glasil življenjski moto plavalke Sare Isakovič, ki je športno aktivna prav vsak dan, poleg tega pa za svoje zdravje skrbi celostno tudi z jogo, meditacijo in zdravo prehrano. »Vedno se rada pridružim projektom, ki pozitivno vplivajo na okolico, so okolju prijazni in spodbujajo zdrav način življenja. Osnove oživljanja je treba redno obnavljati, na srečo pa še nisem bila v položaju, ko bi morala dati prvo pomoč,« je dejala Sara Isakovič, dobitnica srebrne kolajne na olimpijskih igrah v Pekingu.

Mojca Mavec sebe opiše kot tekačico - turistko, saj odkrivanje novega kraja rada združi s tekom. “Tek zjutraj čez Manhattan ali ob Beloveški pušči na Poljskem sta bila nepozabna. Z veseljem pa sem se odzvala tudi teku na e-stezi, saj združuje dve stvari, ki jih imam rada - tek in pomoč drugim,” je dejala.

“Vrhunsko je, da lahko z lastnim telesom generiramo elektriko. S športom tako ali tako delamo dobro, oboje hkrati pa je zmagovalna kombinacija,” je svojo izkušnjo s poganjanjem e-steze opisal voditelj Marko Potrč.

Na e-stezi se je preizkusila tudi Urška Ahac, nutricionistka, kineziologinja in nekdanja alpska smučarka, ki jo še posebej navdušuje gorski tek, zato je »svoj« defibrilator namenila na Jezersko.

Tekači bodo lahko tekaške e-steze poiskali tudi še na 24. Volkswagen Ljubljanskem maratonu. Prijavijo se lahko na spletni strani www.teksrca.si.
Galerija

Marko Potrč in Nives Orešnik

Mojca Mavec je s srcem pri teku

Anže Zavrl je prispeval energijo za dober namen

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki