Zahvala darovalcem krvotvornih matičnih celic

  • UR
  • sobota, 21. september 2019

Rešiti življenje z darovanjem krvotvornih matičnih celic (KMC) je veliko altruistično dejanje. Ko gre za nesorodne darovalce, je to poseben zgled nesebičnosti, empatije in spoštovanja človeškega življenja.

Zato se ob 21. septembru, ko obeležujemo svetovni dan darovalcev KMC, Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino (ZTM) in Slovensko združenjo bolnikov z limfomom in levkemijo zahvaljujeta darovalcem KMC po celem svetu. Zahvala vključuje tudi vse potencialne darovalce, ki so vpisani v svetovni register. Zaradi njih se bolnikom povečujejo možnosti preživetja.

V Sloveniji je v nacionalni register Slovenja Donor, ki deluje v sklopu Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino, vključenih več kot 20.000 potencialnih nesorodnih darovalcev, ki so prek slovenskega tudi del svetovnega registra WMDA (World Marrow Donor Association) in tako del skupnosti več kot 35 milijonov potencialnih darovalcev z vsega sveta. Zato lahko bolniku tkivno skladnega darovalca iščemo med vsemi vpisanimi v WMDA po celem svetu. Register Slovenija Donor se je v preteklih dveh letih znatno povečal, kar gre pripisati uspešni kampanji Daj se na seznam. Kampanjo sta ob 25. obletnici registra skupaj izvedla Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino in Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L, ki je takrat tudi praznovalo 10. obletnico delovanja. V slabem letu promocijske kampanje se je v register vpisalo več kot 3.500 potencialnih darovalcev, ki so bolnikom s krvnimi raki prinesli novo upanje.

Poseben poklon in zahvalo pa je darovalcem letos izkazal tudi slovenski glasbenik Zlatko.V svojem glasbenem stilu je darovalce povzdignil med heroje in jim skupaj z zahvalo ZTM in Združenja L&L izkazal svoje spoštovanje.Video si lahko ogledate na youtube.com.
Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Marijana Jazbec

mag. Marijana Jazbec poklicna grafologinja analiza pisave

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki