Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Organ za bolečino se skriva pod kožo

Organ, ki se skriva tik pod kožo in ovija živčne celice, ki prevajajo bolečino, so poimenovali nociceptivni glionevronski kompleks.
Organ, ki se skriva tik pod kožo in ovija živčne celice, ki prevajajo bolečino, so poimenovali nociceptivni glionevronski kompleks. (Foto: Shutterstock)

Znanstveniki z Inštituta Karolinska trdijo, da so odkrili organ za bolečino, ki se skriva pod kožo. Odkritje bo pomagalo bolje razumeti kronično bolečino in bolečino, ki je posledica kemoterapije.

Organ, ki se skriva tik pod kožo in ovija živčne celice, ki prevajajo bolečino, so poimenovali nociceptivni glionevronski kompleks. Resda njegovo ime ni najbolj privlačno in enostavno za izgovarjavo, vendar pa razloži funkcijo in celično strukturo, pravi Patrik Ernfors z oddelka za medicinsko biokemijo in biofiziko z omenjenega inštituta.
Odkritje je bilo objavljeno v reviji Science. Patrik Ernfors je povedal, da sprva sploh niso iskali novega senzoričnega organa v koži, zato je bilo to odkritje tudi zanje veliko presenečenje. Raziskovali so druga vprašanja in uporabljali orodja, s katerimi so lahko opazovali te celice. Takrat jim je postalo jasno, da živci, ki zaznavajo bolečino, niso »prosti«, temveč jih prekrivajo že omenjene celice. To jih je navedlo k razmišljanju, da imajo morda vlogo pri prepoznavanju bolečine, zato so izdelali genetske modele, s katerimi so svojo hipotezo tudi preizkusili in dokazali.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

bolečina

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.