Organ za bolečino se skriva pod kožo

  • MJS
  • sreda, 18. september 2019
Organ, ki se skriva tik pod kožo in ovija živčne celice, ki prevajajo bolečino, so poimenovali nociceptivni glionevronski kompleks.
Organ, ki se skriva tik pod kožo in ovija živčne celice, ki prevajajo bolečino, so poimenovali nociceptivni glionevronski kompleks. (Foto: Shutterstock)

Znanstveniki z Inštituta Karolinska trdijo, da so odkrili organ za bolečino, ki se skriva pod kožo. Odkritje bo pomagalo bolje razumeti kronično bolečino in bolečino, ki je posledica kemoterapije.

Organ, ki se skriva tik pod kožo in ovija živčne celice, ki prevajajo bolečino, so poimenovali nociceptivni glionevronski kompleks. Resda njegovo ime ni najbolj privlačno in enostavno za izgovarjavo, vendar pa razloži funkcijo in celično strukturo, pravi Patrik Ernfors z oddelka za medicinsko biokemijo in biofiziko z omenjenega inštituta.

Odkritje je bilo objavljeno v reviji Science. Patrik Ernfors je povedal, da sprva sploh niso iskali novega senzoričnega organa v koži, zato je bilo to odkritje tudi zanje veliko presenečenje. Raziskovali so druga vprašanja in uporabljali orodja, s katerimi so lahko opazovali te celice. Takrat jim je postalo jasno, da živci, ki zaznavajo bolečino, niso »prosti«, temveč jih prekrivajo že omenjene celice. To jih je navedlo k razmišljanju, da imajo morda vlogo pri prepoznavanju bolečine, zato so izdelali genetske modele, s katerimi so svojo hipotezo tudi preizkusili in dokazali.

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Vsi Viva strokovnjaki