Korist za zdravje se izkaže pet let po prenehanju kajenja

  • MJS
  • četrtek, 19. september 2019
Če ste verižni kadilec in danes nehate kaditi, se vam bo po petih letih tveganje za srčno-žilne bolezni znatno zmanjšalo.
Če ste verižni kadilec in danes nehate kaditi, se vam bo po petih letih tveganje za srčno-žilne bolezni znatno zmanjšalo. (Foto: Shutterstock)

Če ste verižni kadilec in danes nehate kaditi, se vam bo po petih letih tveganje za srčno-žilne bolezni znatno zmanjšalo, še vedno pa bo vaše tveganje večje kot pri nekom, ki ni nikoli kadil.

To je ugotovitev študije, ki je bila objavljena v reviji JAMA. Raziskovalci so do rezultatov prišli z retrospektivno analizo 8.770 ljudi, vključno z 2.371, ki so kadili 20 ali več let v kosu. Povprečen čas sledenja je bil 26 let. V tem času je 2.435 udeležencev študije, od tega jih je bilo 1.095 verižnih kadilcev, imelo prvi srčno-žilni dogodek, denimo srčni infarkt, kap ali srčno odpoved.

Avtorji študije so opozorili, da so v raziskavi sodelovali večinoma belci evropskih korenin. Poleg tega je manjkala tudi informacija o pasivnem kajenju ter o uporabi drugih tobačnih izdelkov.
Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Tina Fabjan

Tina Fabjan dr. dentalne medicine

Vsi Viva strokovnjaki