Živalski zarodki s človeškimi celicami

  • MJS
  • torek, 17. september 2019
Japonski raziskovalec matičnih celic Hiromicu Nakauči je dočakal dovoljenje za izvajanje poskusov, s katerimi bi v živalske zarodke vsadil človeške celice..
Japonski raziskovalec matičnih celic Hiromicu Nakauči je dočakal dovoljenje za izvajanje poskusov, s katerimi bi v živalske zarodke vsadil človeške celice.. (Foto: Shutterstock)

Po več kot desetletju je japonski raziskovalec matičnih celic Hiromicu Nakauči dočakal dovoljenje za izvajanje poskusov, s katerimi bi v živalske zarodke vsadil človeške celice. Po tej poti bi lahko v prihodnosti pridobili organe, ki bi jih presadili v ljudi.

To v nekaterih drugih državah sicer že počnejo. V ZDA so človeške celice vsadili v zarodke svinj in ovac, vendar tam zakonodaja prepoveduje, da bi se takšni zarodki tudi rodili. Prav to naj bi bilo na Japonskem po novem mogoče.

Doslej so v tej državi tovrstne poskuse dovolili le do dveh tednov starosti zarodka, njegova presaditev v maternico živali pa je bila prepovedana. Toda spomladi letos je japonsko ministrstvo za znanost objavilo, da namerava dosedanje omejitve odpraviti. Nakaučijev raziskovalni projekt je prvi te vrste, ki ga je odobril odbor strokovnjakov japonske vlade. Njegova ekipa načrtuje, da bo miši in podgane genetsko tako spremenila, da ne bodo mogle razviti trebušne slinavke.

V naslednjem koraku naj bi takšnim zarodkom vsadili umetno reprogramirane matične celice, ki se lahko razvijejo v vse tipe celic. Iz njih naj bi se potem v živalih razvila trebušna slinavka. Podoben eksperiment je Nakaučiju in njegovim kolegom že uspel leta 2017, ko so po enakem načelu podganji zarodki razvili trebušno slinavko iz mišjih matičnih celic. Ta organ so nato presadili v miš z diabetesom. Znanstveniki so poročali, da je organ deloval in da je miš ozdravela. Kljub nadvse spodbudnim rezultatom se ob tem odpirajo tudi številna etična vprašanja.