Rastlinska hrana za manj srčno-žilnih bolezni

  • MJS
  • ponedeljek, 09. september 2019
Ljudje, ki jedo večinoma rastlinsko hrano, imajo manj tveganj za nastanek srčno-žilnih bolezni.
Ljudje, ki jedo večinoma rastlinsko hrano, imajo manj tveganj za nastanek srčno-žilnih bolezni. (Foto: Shutterstock)

Tema je neštetokrat prežvečena, a zadnja študija, ki so jo objavili v reviji Journal of the American Heart Association, dokazuje, da imajo ljudje, ki jedo večinoma rastlinsko hrano, manj tveganj za nastanek srčno-žilnih bolezni. Znanstveniki sicer pravijo, da nam ni treba povsem izločiti hrane živalskega izvora, vendar pa naj bo te občutno manj kot rastlinske.

V raziskavi so proučili prehranjevalne navade več kot deset tisoč Američanov srednjih let, ki na začetku študije niso imeli nobene srčno-žilne bolezni, in jih opazovali od leta 1987 do 2016. Udeležence so razdelili v dve skupini; v eni so bili tisti, ki so jedli večinoma rastlinsko hrano, v drugi pa so jedli večinoma hrano živalskega izvora. Izkazalo se je, da so imeli ljudje, ki so jedli večinoma rastlinsko hrano, za 16 odstotkov manjše tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, denimo srčnega infarkta, kapi, srčne odpovedi, 32 odstotkov manjše tveganje za smrt, povezano s srčno-žilnimi boleznimi, in 25 odstotkov manjše tveganje za smrt zaradi kateregakoli vzroka v primerjavi z ljudmi, ki so pojedli najmanj rastlinske hrane.
Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Mojca Cepuš

Mojca Cepuš svetovanje o prehrani Svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricistka.

Vsi Viva strokovnjaki