Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Rastlinska hrana za manj srčno-žilnih bolezni

Ljudje, ki jedo večinoma rastlinsko hrano, imajo manj tveganj za nastanek srčno-žilnih bolezni.
Ljudje, ki jedo večinoma rastlinsko hrano, imajo manj tveganj za nastanek srčno-žilnih bolezni. (Foto: Shutterstock)

Tema je neštetokrat prežvečena, a zadnja študija, ki so jo objavili v reviji Journal of the American Heart Association, dokazuje, da imajo ljudje, ki jedo večinoma rastlinsko hrano, manj tveganj za nastanek srčno-žilnih bolezni. Znanstveniki sicer pravijo, da nam ni treba povsem izločiti hrane živalskega izvora, vendar pa naj bo te občutno manj kot rastlinske.
V raziskavi so proučili prehranjevalne navade več kot deset tisoč Američanov srednjih let, ki na začetku študije niso imeli nobene srčno-žilne bolezni, in jih opazovali od leta 1987 do 2016. Udeležence so razdelili v dve skupini; v eni so bili tisti, ki so jedli večinoma rastlinsko hrano, v drugi pa so jedli večinoma hrano živalskega izvora. Izkazalo se je, da so imeli ljudje, ki so jedli večinoma rastlinsko hrano, za 16 odstotkov manjše tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, denimo srčnega infarkta, kapi, srčne odpovedi, 32 odstotkov manjše tveganje za smrt, povezano s srčno-žilnimi boleznimi, in 25 odstotkov manjše tveganje za smrt zaradi kateregakoli vzroka v primerjavi z ljudmi, ki so pojedli najmanj rastlinske hrane.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

srčno žilne bolezni , rastlinska hrana

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.