Netipični prehranjevalni vzorci so lahko znamenje avtizma

  • MJS
  • petek, 06. september 2019
Netipični prehranjevalni vzorci bi lahko nakazovali možnost avtizma oziroma bili opozorilo, da bi bilo smiselno takega otroka testirati za avtizem.
Netipični prehranjevalni vzorci bi lahko nakazovali možnost avtizma oziroma bili opozorilo, da bi bilo smiselno takega otroka testirati za avtizem. (Foto: Shutterstock)

Kot kaže študija, ki so jo opravili na Penn State College of Medicine, bi lahko netipični prehranjevalni vzorci nakazovali možnost avtizma oziroma bili opozorilo, da bi bilo smiselno takega otroka testirati za avtizem. Do tega sklepa so znanstveniki prišli po tem, ko so ugotovili, da ima kar 70 odstotkov otrok z diagnozo avtizma netipične prehranjevalne vzorce, kar je 15-krat pogosteje kot pri nevrotipičnih otrocih.

Netipični prehranjevalni vzorci vključujejo močno omejen nabor hrane, ki jo otrok uživa, preobčutljivost za teksturo in temperaturo hrane ter žvečenje hrane v ustih, ne da bi jo na koncu tudi pogoltnil. Kot pravi vodja raziskovalne skupine, ima takšne vzorce veliko enoletnih otrok z avtizmom, kar bi lahko bilo opozorilo za pediatre in starše. Za otroke z avtizmom je zelo pomembno, da je stanje odkrito čim prej, saj tako otrok in z njim tudi starši lahko hitreje dobijo ustrezno pomoč pri otrokovem nadaljnjem razvoju.

Ker je veliko majhnih otrok pri hrani izbirčnih, je seveda zelo pomembno vprašanje, kako razlikovati običajno izbirčnost od netipičnih prehranjevalnih vzorcev. Izbirčni otroci sčasoma na svoj jedilnik dodajajo posamezne nove vrste hrane, medtem ko avtisti pogosto vse življenje uživajo zelo omejen nabor hrane.<
Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki