Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

V novi Vivi, reviji za boljše življenje

 Viva, revija za boljše življenje; september 2019, št. 310
Viva, revija za boljše življenje; september 2019, št. 310


V septembrski Vivi preberite:

Digitalizacija zdravstva v Sloveniji

V Sloveniji smo pri digitalizaciji zdravstva še vedno na začetku, a pravzaprav daleč v primerjavi z nekaterimi državami EU. O slovenskem digitalnem sistemu še ne moremo govoriti, saj je zdravstvena informatika zelo razdrobljena, velike razlike so tudi v digitalni pismenosti slovenskih zdravnikov, a na nekaterih področjih so bili kljub precejšnjemu zatikanju narejeni pomembni prvi koraki. Kje torej smo in zakaj je tako težko?


Intervju s porodničarjem Aleksandrom Merlom

»Mislim, da se bodo razmere začele spreminjati. Nismo še na dnu, gremo pa dol. Nekaj bomo morali ukreniti, in to hitro. Ko si na dnu, se je težko znova povzpeti. Tudi mentorjev ni več pravih, nihče noče več učiti, saj to pomeni dodatno obremenitev pri že tako čezmernem delu. Izgoreli smo, zato si nihče iz bolnišnice ne želi delati še v zdravstvenem domu, kjer ginekologov že močno primanjkuje. Tudi plačilo ni stimulativno; mlad specialist dobi 19 evrov na uro in za ta denar nihče ni več pripravljen delati med vikendi, prazniki in nočnih dežurstev. Želijo normalno življenje in jim dodatno delo ne pomeni niti strokovnega niti finančnega izziva,« o razmerah v slovenskem zdravstvu pravi Aleksander Merlo, dr. med., specialist ginekologije in porodništva, predstojnik Bolnišnice za ženske bolezni Postojna ter prejemnik letošnjega naziva Moj ginekolog 2019.

Sporočilo z naslovnice: Renata Dacinger

Renata Dacinger je iskriva novinarka in voditeljica oddaje Ugriznimo znanost na TV Slovenija. Letos poleti ji je v Lozani v Švici na Svetovni konferenci znanstvenih novinarjev Združenje britanskih znanstvenih novinarjev (ABSW) podelilo prestižno nagrado za najboljšo znanstveno novinarko leta v kategoriji TV/video. Poudarja, da je nagrada priznanje vsej ekipi, ki je skupaj ustvarila že več kot 300 oddaj. Njeno kreativnost, navdušenost nad raziskovanjem in znanostjo ter radovednost je začutiti na vsakem koraku. Štajerka, ki že 18 let živi v Ljubljani, je najbolj ponosna na svojo družinsko srečo in da zna uživati v vsakem lepem trenutku.

5 navad, zaradi katerih boste živeli dlje

Na na 8. mednarodnem simpoziju o zdravem življenjskem slogu 24alife je prof. dr. Kerry D. Olsen z znane ameriške klinike Mayo predstavil »5S« navad na področju spanja, sedenja, stresa, sladkorja in socialne izolacije, ki so, kot kažejo raziskave, izjemnega pomena. Na koncu predavanja pa je dodal še, kot je temu sam rekel, dodatni S – sončenje –, saj misli, da je to eno izmed področij, ko je medicina hotela dobro, a se je na poti morda zmotila.


Pomanjkanje (rednega) seksa ubija

Ne le zaradi srda seksualno frustriranih oseb, kot je bil na primer »neprostovoljni celibater« Alek Minassian, ki je ubil deset ljudi. Ali Elliot Rodger, ki jih je ubil šest. Raziskovalki Isse Dahabreh in Jessica Paulus pokažeta, da pomanjkanje rednega seksa ubija tudi zato, ker epizodični oziroma neredni spolni odnosi zvišujejo verjetnost srčnega infarkta in zastoja srca. Kar v luči raziskav, ki kažejo, da ljudje na »zahodu« v povprečju seksajo vse bolj neredno in vse manj, ni nepomembno. Še posebej, ker bi utegnil kdo pričakovati, da bodo zaradi »seksualne osvoboditve« kot posledice revolucije 1968 in vsesplošne seksualizacije vsakdanjega življenja ljudje danes seksali več.

Joj, te domače naloge

Začetek šole pomeni tudi nov ciklus obveznosti, ki sodijo k šolskemu delu. Ena od dnevnih obvez so domače naloge. Učitelji vztrajajo, da so pomembne za učni napredek, učenci in starši pa zaradi njihovega obsega pogosto protestirajo. Zadnje velja zlasti za starše, ki z otroki vse pogosteje preživljajo cele popoldneve ob nalogah, ki naj bi bile primarno obveznost otrok. Kaj pa pravi stroka?


Zasvoljive vsebine

Pri tehnoloških ali spletnih odvisnostih je najpomembnejša vsebina, ne sama naprava. Ne moremo biti odvisni od telefona ali računalnika in ne moremo biti odvisni od steklenice, temveč smo odvisni od substance v njej. Vsaka uporaba tehnologije in interneta sicer ni sama po sebi slaba in ne vodi nujno v odvisnost. Se pa ob tem pojavljajo tudi nevarnosti, zlasti pri otrocih in mladostnikih.


Rak na želodcu

Rak na želodcu je šesti najpogostejši rak pri moških in deveti najpogostejši pri ženskah. Za njim pri nas vsako leto na novo zboli več kot 450 ljudi. Je izrazito bolezen starejših. Veliko bolnikov ima ob odkritju bolezen že v napredovalem stadiju, zato je petletno relativno preživetje samo 30-odstotno, pravi prof. dr. Franc Jelenc, dr. med., specialist abdominalne kirurgije.

Endoproteze tudi za zapestja

Pogosto slišimo, da so roke naše najpomembnejše orodje. Dejstvo je, da z njimi opravljamo najštevilčnejša opravila, in če so poškodovane, jih zelo težko nadomestimo, pojasnjuje Tomo Havliček, travmatolog iz UKC Ljubljana, ki se je dodatno specializiral za kirurgijo roke ter pred nekaj meseci začel pri nas povsem novo operativno metodo reševanja bolečega zapestja.


Novo upanje za hemofilike s težko obliko bolezni

Hemofilija je bolezen, ki močno zaznamuje življenje bolnikov, a s sodobnim zdravljenjem – nadomeščanjem manjkajočega faktorja strjevanja krvi – je življenjska doba bolnikov s hemofilijo tako rekoč enaka kot pri zdravi populaciji, nam je pojasnila hematologinja Karla Rener s Kliničnega oddelka za hematologijo v UKC Ljubljana. Poseben izziv pa so še vedno bolniki s težko obliko bolezni in zapleti, a tudi zanje prihajajo boljši časi.

Multipla skleroza: pot bolnika

Bolnik z multiplo sklerozo (MS) naj bi nevrologa v prvih letih po diagnozi videl vsaj enkrat na leto in bil tudi redno v stiku s sestro za MS. »Tudi bolnike, ki se ne zdravijo z imunomodulatornimi zdravili, redno pregledujemo, mogoče manj pogosto, pa vseeno, saj potrebujejo tudi simptomatsko zdravljenje,« nam je povedal Jožef Magdič, nevrolog iz mariborskega UKC. Bolnike, ki jemljejo nekatera novejša imunomodulatorna zdravila, nevrologi na začetku zdravljenja kontrolirajo celo pogosteje, tudi več kot enkrat na leto.


Avtohipnoza: do globin podzavesti

Avtohipnoza je način sproščanja in odklopa zavesti, ko aktiviramo podzavest in komuniciramo s podzavestnim delom uma. Z magijo ali mistiko nima ničesar skupnega, je povsem naravna, nekakšno vmesno stanje med spanjem in budnostjo, v katerem naj bi vsak človek med dnevnim sanjarjenjem preživel več kot dva tisoč ur na leto.
Avtohipnoza je kot inštrument komunikacije z globinami podzavesti dobra metoda samopomoči. Tako lahko pridemo v stik s svojimi ustvarjalnimi sposobnostmi in zamenjamo škodljive programe v podzavesti za zdrave.

Seme konoplje – zakladnica esencialnih hranil

Prehranski strokovnjaki po vsem svetu si še danes (pre)večkrat nasprotujejo, kakšna prehrana je pravšnja za človeka, strinjajo pa se o treh stvareh: nujno je povečano vnašanje omega 3 maščobnih kislin, rastlinskih beljakovin in prehranskih vlaknin. In prav s konopljinimi semeni lahko zadostimo točno te tri potrebe.


Dobrote iz gozda

Konec poletja se na naših krožnikih spet znajde eden najslajših sadežev, ki nam jih ponuja narava. Gobe so zdrav in uravnotežen obrok, saj so vir vitaminov, vlaknin, beljakovin, mineralov, kalcija, kalija, magnezija in cinka. Pripravili smo tri recepte, ki bodo navdušili vse ljubitelje gob.

Špinačna legenda na kvadrat

Recept za vegansko kosilo za samo 3,70 eur. Količinsko je kosilo načrtovano tako, da pokrije 25 odstotkov dnevnih potreb po kalorijah pri povprečnem človeku.


Hrana za otroške možgane

Od rojstva do tretjega leta se v otroških možganih sinapse in dendriti najhitreje razvijejo, nastane do 3 tisoč trilijonov povezav. Razvoj je dvakrat hitrejši kot pri odraslem človeku.
Več kot bo imel dojenček spodbud, ljubkovanj in ponavljanj, bolj se mu bodo razvijale sinapse. Podobnost lahko najdemo tudi pri motoriki: čim bolj se bo dojenček kobacal, hitreje se bo motorično razvijal. Skratka: med učenjem nastajajo nove sinapse in se okrepijo stare; to pomeni, da so možgani vse življenje ''učijo''. Toda, povezav ne bo, če možgani ne bodo dobili vseh hranilnih in zaščitnih snovi!

Darilo za nove naročnike

Prvim petim naročnikom, ki se bodo na revijo Viva za najmanj eno leto naročili ta mesec, podarjamo Odejo Dormeo Sweet 15. Odeja je elegantna in modna, pod katero vam bo toplo in udobno ne glede na letni čas. Je prijetna in neverjetno nežna do vaše kože. Pralna je pri 30 °C. Na voljo v dimenziji: 130 x 160 cm.

NAROČILNICA NA REVIJO VIVA


Vam je članek všeč?


Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.