Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Jogurt za zdravje srca

Ženske, ki so redno jedle jogurt, so imele za 30 odstotkov nižje tveganje za srčni infarkt kot tiste, ki jogurta niso jedle ali so ga jedle zgolj občasno.
Ženske, ki so redno jedle jogurt, so imele za 30 odstotkov nižje tveganje za srčni infarkt kot tiste, ki jogurta niso jedle ali so ga jedle zgolj občasno. (Foto: Shutterstock)

Imate radi jogurt in ste ženska? Potem le preberite naslednjo novico, saj vas bo spodbudila, da boste to slastno mlečno jed še pogosteje vzeli v roke.
V nedavni študiji, objavljeni v American Journal of Hypertension, so raziskovalci odkrili, da so imele ženske, ki so redno jedle jogurt, za 30 odstotkov nižje tveganje za srčni infarkt kot tiste, ki jogurta niso jedle ali so ga jedle zgolj občasno. Za primerjavo naj povemo, da so v nadaljevalni študiji opazovali moške in ugotovili, da so imeli moški, ki so pojedli največ jogurta, za 19 odstotkov nižje tveganje za srčni infarkt. V študiji je sodelovali 74 tisoč žensk in moških, ki so trpeli zaradi visokega krvnega pritiska.

Izkazalo se je, da so imeli udeleženci, ki so pojedli veliko jogurta (konkretno je to pomenilo vsaj dva lončka na teden), za petino nižje tveganje za srčno-žilne bolezni. Novica je vsekakor spodbudna, vendar pa bodo potrebne dodatne študije, da bi dokazali, ali je pomembna vsebnost maščobe v jogurtu in ali je bilo nižje tveganje za srčno-žilne bolezni morda posledica siceršnjega bolj zdravega življenjskega sloga. Vsekakor pa do takrat le pojejte čim več belega tekočega zlata!

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

jogurt , srčni infarkt

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.