So negativne kalorije zgolj mit?

  • MJS
  • torek, 09. junij 2020
Med najpopularnejša živila, ki vsebujejo negativne kalorije, uvrščajo zeleno, solato, kumare, brokoli in zelje.
Med najpopularnejša živila, ki vsebujejo negativne kalorije, uvrščajo zeleno, solato, kumare, brokoli in zelje.

Sliši se skoraj sanjsko: hrana, ki vsebuje negativne kalorije, kar z drugimi besedami pomeni, da za njeno prebavo telo porabi več kalorij, kot jih je s to isto hrano pridobilo. A saj vemo, kako gre pregovor: če je nekaj predobro, da bi bilo res, potem najverjetneje NI res. In enako velja tudi za mit o negativnih kalorijah.

Znanstveniki so se lotili mita, ki zaposluje številne obiskovalce forumov in blogov o hujšanju in oblikovanju telesa. Med najpopularnejša živila, ki vsebujejo negativne kalorije, uvrščajo zeleno, solato, kumare, brokoli, zelje. V študiji, ki je bila objavljena na portalu bioRxiv, so znanstveniki objavili, da so kuščarji, na katerih so delali poskuse z negativnimi kalorijami, po zaužitju in in prebavi v telesu ohranili še 25 odstotkov kalorij. Seveda so kuščarji jedli samo zeleno.

Ne glede na to, koliko kalorij ima določena hrana, jih bo nekaj telo uporabilo in ohranilo, je dejal vodja študije Stephen Secor z univerze v Alabami, in dodal, da bo v primeru, ko jemo živila, kot je zelena, teh kalorij sicer resda zelo malo, a vendarle bodo.

PREBERITE ŠE:
Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki