Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Vitamin A preprečuje kožnega raka

Ljudje, ki s hrano dobijo v telo veliko vitamina A, imajo kar za 17 odstotkov nižje tveganje za razvoj drugega najpogostejšega kožnega raka v primerjavi z ljudmi, ki pojedo malo hrane, ki vsebuje ta vitamin A.
Ljudje, ki s hrano dobijo v telo veliko vitamina A, imajo kar za 17 odstotkov nižje tveganje za razvoj drugega najpogostejšega kožnega raka v primerjavi z ljudmi, ki pojedo malo hrane, ki vsebuje ta vitamin A. (Foto: Shutterstock)

Ste radi na soncu, a vas skrbi, da bi lahko dobili kožnega raka? Zagotovil, da ga ne boste, seveda ne more dati nihče, lahko pa zmanjšate tveganje za njegov razvoj. Kako?
Pojejte veliko hrane, ki vsebuje vitamin A. Ljudje, ki s hrano dobijo v telo veliko vitamina A, imajo kar za 17 odstotkov nižje tveganje za razvoj drugega najpogostejšega kožnega raka v primerjavi z ljudmi, ki pojedo malo hrane, ki vsebuje ta vitamin A. Ta je namreč ključen za zdravo rast in dozorevanje kožnih celic. To je pokazala študija, ki so jo opravili raziskovalci univerze Brown. Do ugotovitve so prišli po tistem, ko so analizirali podatke dveh dolgoročnih opazovalnih študij.

In v kateri hrani je največ vitamina A? Najdemo ga v rdeči (korenje, paradižnik, rdeča pesa), temno zeleni (špinača, solata, peteršilj, ohrovt, blitva) in rumeni zelenjavi (paprika, korenje) ter tudi v rdečem in rumenem sadju.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

kožni rak , vitamin a

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.