Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Želite rešiti planet? Jejte rastlinsko hrano!

Ljudje, ki pojedo veliko rastlinske hrane, še bolj pripomorejo k varovanju okolja, če sta sadje in zelenjava, ki ju kupujejo, pridelana ekološko.
Ljudje, ki pojedo veliko rastlinske hrane, še bolj pripomorejo k varovanju okolja, če sta sadje in zelenjava, ki ju kupujejo, pridelana ekološko.

Vse več ljudi se zaveda, kako pomemben je ogljični odtis, ki ga vsak med nami pusti na planetu s svojim načinom življenja. To ne velja le za transport, oblačila in odpadke, temveč tudi za način, na katerega se prehranjujemo.
V študiji, objavljeni v reviji Frontiers in Nutrition, so raziskovalci dokazali, da imajo odrasli, ki jedo v glavnem hrano rastlinskega izvora, veliko boljši ogljični odtis kot tisti, katerih jedilnik je sestavljen primarno iz hrane živalskega izvora. Ta razlika nastaja predvsem zaradi tega, ker pridelava hrane rastlinskega izvora v ozračje spušča bistveno manj toplogrednih plinov.

Znanstveniki so analizirali prehranske navade več kot 34 tisoč odraslih Francozov in skušali odkriti, kako določen prehranski vzorec deluje na okolje. Znanstveniki so tudi potrdili, da ljudje, ki pojedo veliko rastlinske hrane, še bolj pripomorejo k varovanju okolja, če sta sadje in zelenjava, ki ju kupujejo, pridelana ekološko, saj v tem primeru kmetje niso uporabili sintetičnih gnojil, ki jih sicer uporabljajo v intenzivnem kmetijstvu in sadjarstvu. Po drugi strani hrana živalskega izvora, četudi pridelana po načelih ekološke živinoreje, ni doprinesla k varovanju okolja.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

rastlinska hrana

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.