Dr. Qing Li: Z gozdom do sreče in zdravja

  • ponedeljek, 29. julij 2019
Dr. Qing Li: Z gozdom do sreče in zdravja; založba Učila International.
Dr. Qing Li: Z gozdom do sreče in zdravja; založba Učila International.

Vsi vemo, kako dobro se počutimo, kadar smo v naravi. Ta občutek poznamo že tisočletja. Zvoki gozda, vonj dreves, sončni žarki, ki se poigravajo med listi, in svež, čist zrak nas pomirjajo. Lajšajo stres in zaskrbljenost ter nam pomagajo, da se sprostimo in si zbistrimo misli. Čas, preživet v naravi, nam izboljša razpoloženje, nam vrne energijo in vitalnost ter nas poživi in pomladi.

Kaj natanko pa doživljamo v naravi in zakaj se med zelenjem počutimo toliko bolje? Kakšna je skrivna moč dreves, zaradi katere smo toliko bolj zdravi in srečnejši? Zakaj med preprostim sprehodom po gozdu pozabimo na stres in dobimo nov zagon? To so vprašanja, na katera je v knjigi poskušal odgovoriti japonski strokovnjak za gozdno medicino Qing Li.

Šinrin joku ali gozdno kopanje (torej preživljanje časa v gozdu za boljše zdravje, srečo in občutek spokojnosti) namreč že več desetletij velja za enega od stebrov japonske kulture, njihove umirjenosti in spokojnosti. V knjigi tako izvemo, kako na nas vpliva bližina dreves; tudi če si zgolj napolnimo dom z rastlinami ali v razpršilnik dodamo eterična olja dreves, lahko občutimo pozitivne posledice: nižji krvni tlak, ublažen občutek stresa, večjo vitalnost in okrepljen imunski sistem.

Založba: Učila International