Pred svetovnim dnevom hepatitisa akcija brezplačnega anonimnega testiranja na hepatitis C

  • STA
  • petek, 19. julij 2019
Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, od 22. do 24. julija, brezplačna, anonimna testiranja na okužbo z virusom hepatitisa C brez napotnice.
Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, od 22. do 24. julija, brezplačna, anonimna testiranja na okužbo z virusom hepatitisa C brez napotnice. (Foto: Nebojša Tejić/STA)

Pred svetovnim dnevom hepatitisa, 28. julijem, na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana organizirajo brezplačna, anonimna testiranja na okužbo z virusom hepatitisa C brez napotnice. Potekala bodo od 22. do 24. julija med 14. do 18. uro. Ta bolezen je po njihovih navedbah popolnoma ozdravljiva, če jo odkrijemo pravočasno.

Akcije testiranja na okužbo s hepatitisom C na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja ob svetovnem dnevu hepatitisa izvajajo od leta 2007. V preteklih akcijah se je testiralo okrog 7.500 ljudi, okužbe pa so odkrili pri 1,9 odstotka testiranih.

Podatki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) kažejo, da je leta 2015 od 325 milijonov okuženih za posledicami hepatitisov B in C v svetu umrlo 1,34 milijona ljudi. Virus hepatitisa B se večinoma lahko prepreči z učinkovitim cepljenjem, okužene s hepatitisom C pa večinoma uspešno pozdravi z ustreznimi zdravili, je na današnji novinarski konferenci poudarila zdravnica Mojca Matičič s klinike za infekcijske bolezni. Dodala je, da je z virusnimi hepatitisi okuženih desetkrat več kot okuženih z virusom HIV.


Z virusom hepatitisa C se lahko okuži skoraj vsak

Če ju ne zdravimo, hepatitisa B in C pripeljeta do raka na jetrih ali dokončne odpovedi delovanja jeter in smrti, lahko pa vplivata tudi na druge dele telesa. Hepatitisa A in E sta predvsem bolezni potnikov v endemična tropska in subtropska območja, saj se prenašata predvsem z okuženo hrano in vodo. Hepatitisa B in C pa se prenašata z izpostavljenostjo okuženi krvi, z nezaščitenimi spolnimi odnosi z okuženimi in z okužene matere na novorojenca.

V Sloveniji je okoli 6.500 ljudi ali 0,3 odstotka populacije okuženih s hepatitisom C, a le polovica tudi ve za okužbo. Preostali niso bili testirani na okužbo in se je še ne zavedajo, je še opozorila. Matičičeva je izpostavila, da je bilo za zdravljenje hepatitisa C razvito učinkovito in varno ter bolniku prijazno zdravilo. Bolnik dva do tri mesece jemlje tableto na dan in bolezen je pozdravljena brez kakršnihkoli pomembnih stranskih učinkov.

Z virusom hepatitisa C se lahko okuži skoraj vsak, je opozorila. Med skupine z velikim tveganjem v Sloveniji spadajo vsi ljudje, ki so prejeli transfuzijo krvi pred letom 1993, imeli v preteklosti operativne posege, bili na hemodializi ali imeli vbod z uporabljeno infekcijsko iglo. Tveganje pa obstaja tudi za tiste, ki imajo tetovažo, pirsing ali so imeli akupunkturo v lokalih s slabšo ravnjo higiene, je še dodala Matičičeva.

Brezplačno testiranje vsak ponedeljek

Anonimno brezplačno testiranje na okužbo z virusom HIV ter na okužbi s hepatitisoma B in C je sicer na voljo na Kliniki za infekcijske bolezni Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana tudi vsak ponedeljek med 12. in 14. uro.