Veliko vlaknin v nosečnosti zmanjša tveganje za celiakijo

  • MJS
  • torek, 16. julij 2019
Za osem odstotkov se zmanjša tveganje za celiakijo pri otrocih, če njihove mame v nosečnosti zaužijejo deset gramov več vlaknin.
Za osem odstotkov se zmanjša tveganje za celiakijo pri otrocih, če njihove mame v nosečnosti zaužijejo deset gramov več vlaknin. (Foto: Shutterstock)

Znanstveniki iz Norveške so odkrili, da se za osem odstotkov zmanjša tveganje za celiakijo pri otrocih, če njihove mame v nosečnosti zaužijejo deset gramov več vlaknin.

Nosečnice, ki so zaužile največ vlaknin (več kot 45 gramov na dan), so imele za 34 odstotkov manjše tveganje v primerjavi z nosečnicami, ki so zaužile najmanj vlaknin (manj kot 19 gramov na dan). Vlaknine, zaužite s sadjem in zelenjavo namesto z žiti, so se izkazale za tiste, ki najbolj zmanjšujejo tveganje.

V raziskavi so opazovali več kot 88 tisoč otrok, rojenih med letoma 1999 in 2009. Merili so vnos vlaknin in glutena, ki so ju nosečnice zaužile v nosečnosti, preden so analizirali, ali so njihovi otroci imeli klinično diagnozo celiakije; spremljali so jih 11 let. Trenutno je zelo malo podatkov o povezavi med vnosom vlaknin ali glutena med nosečnostjo in tveganjem za celiakijo pri otrocih, je komentiral nosilec raziskave dr. Ketil Størdal in dodal, da še ne morejo napisati kakršnihkoli dietnih priporočil, s katerimi bi nosečnice lahko preprečile razvoj celiakije pri svojih otrocih, saj je to prva tovrstna raziskava in bodo potrebne še dodatne. Trenutno proučujejo, ali vnos vlaknin med nosečnostjo kakorkoli vpliva na črevesno floro otrok.
Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Marijana Jazbec

mag. Marijana Jazbec poklicna grafologinja analiza pisave

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki