Ananas – zlati sadež iz raja

  • MJS
  • sreda, 16. oktober 2019
Ananas zmanjšuje možnosti, da bi se zredili, zboleli za srčnimi obolenji, deluje preventivno pred astmo, niža krvni tlak, koristen je za zdravje prebavil.
Ananas zmanjšuje možnosti, da bi se zredili, zboleli za srčnimi obolenji, deluje preventivno pred astmo, niža krvni tlak, koristen je za zdravje prebavil. (Foto: Shutterstock)

Ananas izvira iz Južne Amerike, največ pa ga v naše trgovine pride iz severovzhodne Azije, večinoma s Filipinov in iz Tajske.

Sestavlja ga 86 odstotkov vode, 13 odstotkov ogljikovih hidratov ter skoraj nič maščobe in beljakovin. Ena sama skodelica ananasa, ki ima 82 kalorij, vsebuje kar 181 odstotkov potrebnega dnevnega vnosa vitamina C, ob tem pa še ogromno hranljivih snovi, vitaminov in mineralov, med njimi baker, kalij, kalcij, magnezij, mangan, že omenjeni vitamin C, B6, betakaroten, folate in vlaknine.

Ananas zmanjšuje možnosti, da bi se zredili, zboleli za srčnimi obolenji, deluje preventivno pred astmo, niža krvni tlak, koristen je za zdravje prebavil. Ananas vsebuje bromelain, encim, ki pomaga pri prebavnih motnjah, alergijah in celjenju brazgotin. Strokovnjaki priporočajo njegovo vsakodnevno uživanje.