V novi Vivi, reviji za boljše življenje

  • Viva
  • petek, 05. julij 2019
 Viva, revija za boljše življenje; julij/avgust 2019, št. 308
Viva, revija za boljše življenje; julij/avgust 2019, št. 308

V poletni, dvojni številki reviji Viva vas čaka obilo poučnega in koristnega branja:

V žarišču: Navidezna demokracija avtoritet

»Navadno se govori, da živimo v dobi, kjer se opuščajo tradicionalne vrednote, in da v povezavi s tem upada tudi moč tradicionalnih avtoritet. Vendar menim, da odgovor ni tako preprost, kar potrjujejo tudi rezultati empiričnih raziskav,« na vprašanje o položaju avtoritet v našem družbenem prostoru in času odgovarja sociolog s fakultete za družbene vede Samo Uhan. Kot pravi, prihaja do preoblikovanja vrednot, vsekakor pa ne živimo v družbah brez vrednot.


Zgodba z naslovnice: Bernarda Žarn

Televizijka Bernarda Žarn je polna modrosti in lepih misli, ki jih izbira iz literature in si jih ogromno tudi zapomni. Zaznamujejo jo umirjenost in pristna milina ter iskreno spoštovanje sveta, ki jo obdaja. Dobili sva se v nedeljo zvečer, po koncu ene izmed oddaj, ki jih vodi.

Starost: Strah pred minljivostjo

Čeprav je še vedno tisti, ki je nekdaj bil, onemogel in obubožan starec postaja izgnanec v svojem času. Se sploh lahko prilagodi in za kakšno ceno? Osvobojen je dela, ni več usmerjen v prihodnost. Zakaj torej ne uživa v počitku? Ob priložnosti, ko konec leta izide prevod knjige Starost – biti v svetu Simone de Beauvoir, ki ga bo izdal OPRO, zavod za aplikativne študije, smo se o starosti pogovarjali s psihiatrom mag. Miranom Možino, ustanoviteljem in direktorjem Fakultete za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani, ter mag. Ivano Mandarić iz Centra za zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog.

Kako varčevati za pokojnino, da na stara leta ne boste revni kot cerkvena miš?

Davčne in pokojninske reforme postajajo stalnica, ki otežuje odločitve o sklepanju varčevalnih načrtov za jesen življenja. Rešitev za vzdržnost javnih pokojnin se bo iskala s podaljševanjem delovne dobe oziroma zniževanjem višine pokojnin. Če se vam zanašanje na državno pokojnino zdi tvegano, ponujamo nekaj odgovorov na vprašanja o varčevanju za starost, ki se porajajo ob aktualni pokojninski in tudi davčni reformi.


Naj vas kronična bolezen ne odvrne od počitnic

Zdravstveno ranljivejše osebe – osebe s kroničnimi boleznimi in imunskimi motnjami, starejši, pa tudi nosečnice – so bolj dovzetne za okužbe in zdrav¬stvene zaplete, a zato še ni nujno, da se odpovedo potovanju v tujino. »A pred potovanjem je nujen posvet z zdravnikom. Ta jim bo lahko priporočil primerne ukrepe za zmanjšanje tveganja in dogodke, ki bi na potovanju lahko ogrozili njihovo zdravje,« svetuje specialistka družinske medicine Maja Kolšek-Šušteršič. Zaradi daljšanja življenjske dobe in boljše kakovosti življenja je med potniki na mednarodnih letaliških terminalih vse več zdravstveno bolj ogroženih ljudi. To je povsem v redu, a le, če se na potovanje primerno pripravijo.

NAROČILNICA NA REVIJO VIVA


Intervju s prim. mag. Vladimirjem Pfeiferjem o njegovih inovativnih kirurških tehnikah

Očesni kirurg Vladimir Pfeifer, ki se lahko pohvali s številnimi priznanji za očesno kirurgijo v Evropi in ZDA, je junija letos na kongresu ameriškega združenja za kataraktno in refraktivno kirurgijo ASCRS (American Society for Cataract end Refractive Surgery) v San Diegu prejel prvo nagrado za film o inovativni minimalno invazivni operativni tehniki implantacije umetne šarenice in umetne leče, ki ga je prikazal na kongresu. Pfeifer je znan kot prodoren strokovnjak, ki išče nove, čim manj invazivne metode kirurških postopkov na očeh, in uživa ugled tako med kolegi kot tudi med pacienti.


Sodobno zdravljenje shizofrenije

Shizofrenija je bolezen, pri kateri je spremenjeno delovanje možganov, kar se pokaže v številnih in zelo raznovrstnih simptomih. Nova zdravila prinašajo nov optimizem na področju obvladovanja simptomov, vse večji poudarek pri zdravljenju pa je tudi na pomoči bolnikom pri vključevanju v družbo in življenje.


Krčne žile in nosečnost

Nosečnice ne smejo jemati nobenih zdravil, razen nujno potrebnih, ki so preverjena za rabo v nosečnosti. Žal niti z enim do danes znanim zdravilom za zdravljenje motenj venskega obtoka niso bili opravljeni preizkusi, ki bi potrdili, da je neškodljivo za plod, zato vsi proizvajalci v nosečnosti odsvetujejo njihovo uporabo, poudarja kirurg prim. mag. Andrej Šikovec iz kirurškega centra Avelana Otočec. Zdravljenje se odsvetuje, kaj ostane?

Migrena: Ko tako boli glava, da vidimo zvezde

Kdor trpi zaradi migrene, vam bo vedel povedati, da je migrenska bolečina daleč od tiste, ki jo čutimo pri navadnem, tenzijskem glavobolu. Kot pišejo strokovnjaki, je glavni simptom migrene močan glavobol, ki ga občutimo kot razbijajočo bolečino. Ta se pojavi v sprednjem delu ali na eni strani glave, območje glavobola, ki postane hujši tudi ob premikanju, pa se lahko spreminja.


Kadilci imajo pravico do informacij o alternativah kajenja

Tako trdi Piotr Kozarewicz, poljski farmacevt, ki v družbi Philip Morris International (PMI), največjem svetovnem proizvajalcu cigaret, vodi področje EU-regulative in znanosti za tobačne izdelke s spremenjenim tveganjem. Z njim smo se pogovarjali o manj škodljivih alternativah cigaretam, ki naj bi v prihodnosti zamenjale klasične cigarete, raziskavah, na katerih temelji razvoj teh izdelkov, in o tržnih pasteh njihovega uvajanja.


Izjave o zdravljenju raka z alternativo pogosto le polresnice

Vsake toliko časa v javnosti odjekne zgodba o tem, kako si je ta ali oni zvezdnik raka pozdravil z alternativnim zdravljenjem, s čimer se ustvarja vtis, da pri tem uradna medicina ni imela nobenih prstov vmes. A glede na izkušnje onkologinje dr. Simone Borštnar, ki obravnava predvsem bolnike z rakom na dojkah, je takih, ki bi zavrnili vsakršno obliko uradnega zdravljenja, izjemno malo. Več pa je takih, ki denimo po kirurški obravnavi zavrnejo dopolnilno zdravljenje – obsevanje ali sistemske terapije.

Terapije s konji

Sistematični razvoj aktivnosti in terapije s pomočjo konja (TPK) ima svoje začetke v petdesetih letih minulega stoletja, ko so zdravniki in fizioterapevti začeli odkrivati pozitiven vpliv gibanja konja na človekov gibalni, živčni in mišični sistem. Terapije so sprva izvajali predvsem za osebe z boleznimi ali poškodbami gibalnega in živčno-mišičnega sistema, kmalu pa so začeli opažati še druge blagodejne učinke ne le z motoričnega in senzornega vidika, temveč tudi na psihosocialnem, čustvenem in kognitivnem področju. Razvijati se je začelo vse več pristopov, povezanih z vlogo konja v terapevtskem procesu, in postopoma se je širil tudi krog uporabnikov tovrstnih storitev.

Enostavni in poceni veganski obroki

Veganska prehrana, ki v zadnjem času postaja vse bolj razširjena, je po mnenju mnogih ljudi enolična, draga in po hranilni sestavi nezadostna. V novi rubriki bomo poskušali te mite ovreči. Pripravljali bomo recepte za kosilo ter izračunali strošek za živila in količino zaužitih hranilnih snovi. Ob tem se bomo mimogrede še kaj zanimivega naučili.

Recepti za poletne osvežilne napitke

Ste se že naveličali klasičnih osvežilnih napitkov? Za vas je ekipa Malince izbrala zanimive recepte v malce drugačni preobleki. Ste za limonado z nekaj več svežine in posebnim okusom? Ali pa za najbolj priljubljen koktajl tega poletja? Z enim od predlaganih napitkov boste zagotovo očarali goste svojih poletnih piknikov.

Kuhamo z otroki

Otroke lahko vpletemo v kuhanje še posebno ob koncih tedna, ko smo vsi doma. Začnimo z zajtrkom in morda bomo ugotovili, da so naši otroci, ki smo jih vključili v pripravo zajtrka, bolj ješči. Umešana jajčka, jabolčni kompot, nekaj slastnih sendvičev z zelenjavo – to je le peščica jedi, ki jih malčki lahko pripravijo skupaj z mamo ali očetom.

Darilo za nove naročnike

Prvim petim naročnikom, ki se bodo na revijo Viva za najmanj eno leto naročili ta mesec, podarjamo Odejo Dormeo Sweet 15. Odeja je elegantna in modna, pod katero vam bo toplo in udobno ne glede na letni čas. Je prijetna in neverjetno nežna do vaše kože. Pralna je pri 30 °C. Na voljo v dimenziji: 130 x 160 cm.

NAROČILNICA NA REVIJO VIVA
Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki