Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Transseksualnost (tudi uradno) ni več bolezen


Po novi mednarodni klasifikaciji transseksualnost, od maja 2019, najdemo med stanji in ne več med boleznimi.
Po novi mednarodni klasifikaciji transseksualnost, od maja 2019, najdemo med stanji in ne več med boleznimi. (Foto: Schutterstock)

Sredi maja so na skupščini Svetovne zdravstvene organizacije v Ženevi med drugim sprejeli odločitev o depatologizaciji transseksualnosti oziroma njenem umiku s seznama bolezni. Po novi mednarodni klasifikaciji jo zdaj najdemo med stanji in ne več med boleznimi.
S tem je bil storjen prvi korak k depatologizaciji transseksualnosti, države članice ZN vključno s Slovenijo pa bodo o uporabi nove razvrstitve začele poročati od leta 2022, kar pušča dovolj časa za nacionalno uvedbo nove razvrstitve.

Patologizacija je globoko zakoreninjena v vseh sferah družbenega življenja transseksualnih ljudi, od pravnega statusa, prek dostopa do zdravstvenega varstva, možnosti zaposlitve pa do vsakdanje obravnave tako v splošni populaciji kot tudi med najbližjimi družinskimi člani.

Zdravje je temeljna človekova pravica in diskriminacija ima pomemben negativen vpliv na zdravje. To je še zlasti pomembno v luči podatkov, po katerih so seksualne manjšine v evropskih državah občutno slabšega fizičnega in mentalnega zdravja. Smrtnost transseksualnih oseb je trikrat večja, transseksualne ženske so desetkrat bolj nagnjene k samomoru.

Umik transseksualnosti s seznama mentalnih bolezni odpira vrata priznavanju identitete, ki je v manjši meri pogojena z medicinskim pristopom. Prav tako bi morale biti te osebe bolje vključene v družbo, imeti boljše možnosti za dosego svojih pravic in dostop do storitev namesto dolgotrajnih procesov diagnostike in medikalizacije.

Omenjena klasifikacija je bila spremenjena leta 1990, ko so s seznama duševnih bolezni umaknili homoseksualnost. Seksualna identiteta pomeni občutenje lastnega spola, ki je običajno skladno s spolom ob rojstvu, ko pa se seksualna identiteta osebe razlikuje od njenega biološkega spola, gre običajno za transseksualno osebo.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

transseksualnost

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.