V novi Vivi, reviji za boljše življenje

  • Viva
  • petek, 07. junij 2019
Viva, revija za boljše življenje; junij 2019, št. 307
Viva, revija za boljše življenje; junij 2019, št. 307

V junijski Vivi vas čaka obilo poučnega in koristnega branja:

S čuječnostjo zmoremo več

Meditacija s čuječnostjo spreminja naše možgane. Smo bolj pozorni in osredotočeni, zmoremo več akademskih naporov ter hkrati znamo prisluhniti sebi in drugim. Je mentalni trening, ki spodbuja povezavo med umom in telesom v tem čedalje hitrejšem in večopravilnem svetu. O čuječnosti, zakaj bi jo uporabljali in kako vpliva na zdravje, smo se pogovarjali z doc. dr. Tino Bregant in Ksenijo Zor.

Intervju: Prof. dr. Borut Ošlaj o evtanaziji

S prof. dr. Borutom Ošlajem, ki na oddelku za filozofijo ljubljanske filozofske fakultete predava pri predmetih etika, sodobni problemi etike, religije in svetovni etos, človek in simbolne forme, sicer pa je tudi podpredsednik komisije za medicinsko etiko, smo se pogovarjali o evtanaziji. Osebno je proti uzakonitvi evtanazije, čeprav si tudi sam želi, da bi njegovo življenje nekdo aktivno končal, če bi se zgodilo, da bi v bolezni neskončno trpel. Vendar se mu uzakonitev te možnosti zdi družbeno neodgovorna. Zanimalo nas je, zakaj.

Tema meseca: Samospoštovanje

O samospoštovanju velikokrat govorimo in razmišljamo, vendar kaj to resnično pomeni? Predvsem gre za spoznavanje samega sebe v vseh odtenkih, pri čemer je najpomembnejše, kakšen imamo odnos do tega, kar vemo o sebi, samospoštovanje opredeljuje psihologinja, šolska svetovalka in sodelavka inštituta za sodobno družino Familylab Nina Babič. Ali uspešnost na posameznem področju in samozavest pomenita, da imamo tudi zdravo samospoštovanje?


Boštjan Gorenc – Pižama: Za rojstni dan sem si podaril ZDRAVJE

Pisatelj, prevajalec, komik, raper, humanitarec, pobudnik branja in vsestranski iskriv umetnik besede. Kot komik se najraje loti tistih z močjo v družbi, do ranljivih skupin pa je zaščitniški. Zase pravi, da ni pretirano žurerski tip in nima nenasitne želje po žarometih. Zadnje čase pa je znan tudi po tem, da mu je uspelo znebiti se kar 40 kilogramov. Ali kot šaljivo opiše: pomotoma se je namesto na 40 opral na 90 stopinj.


Intervju: Ženske po vojni – spolno aktivne pred poroko

Prof. dr. Ivan Bernik je sociolog, raziskovalec in profesor na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Že več desetletij se ukvarja z vprašanji družbenih sprememb, v zadnjem obdobju predvsem na področju sociologije spolnosti, kjer po različnih poteh prispeva k razvoju sociologije ter utrjevanju njene identitete in ugleda. Poznamo ga tudi kot soavtorja znanstvene monografije Spolno življenje v Sloveniji. Z njim smo se pogovarjali o njegovi zadnji raziskavi s področja spolnosti, katere rezultate še analizira in jih še ni objavil, a je vseeno z nami podelil nekaj spoznanj.


NAROČILNICA NA REVIJO VIVA


Vzgoja: Otroci z močno voljo

Otroci z močno voljo – to ni diagnoza, temveč prepoznavanje značajske lastnosti odraščajočih, ki imajo bolj izražen čut za lastno integriteto, kot to običajno velja za večino. Raziskave kažejo, da je takšnih posameznikov in posameznic v povprečju okrog deset odstotkov populacije.

Moja knjižna polica

Ste kdaj razmišljali, kako lepo bi bilo imeti osebnega svetovalca za knjige? Nekoga, ki bi vas seznanjal z novostmi na knjižnem trgu in vam priporočil, kaj se splača prebrati. Vam svetoval, kateri priročnik (o vzgoji, športni aktivnosti, pospravljanju, meditaciji, osebnostni rasti …) je smiselno vzeti v roke. In vam prišepnil, kateri roman postaviti na nočno omarico, da vas bo prijetno zazibal v spanje ali pa vam razburkal domišljijo. Vse to vam odslej ponuja nova Vivina rubrika Moja knjižna polica, pri kateri nam pomagajo v založbi Učila.

Zdravljenje degenerativnih bolezni gibal

Zaradi staranja prebivalstva se srečujemo z naraščajočo problematiko degenerativnih bolezni gibal, ki povzročajo bolečine, zmanjšujejo kakovost življenja in slabšajo delovno sposobnost velikega deleža odraslih. Najpogosteje telesno nezmožnost povzroči obraba sklepov (artroza), zato se v članku osredotočamo na terapevtsko obravnavo obrabljenih sklepov.


Redke bolezni: Živeti s hemofilijo

Hemofilija je redka bolezen, a je v javnosti kljub temu zelo dobro poznana. O njej še vedno vlada kar nekaj mitov, med katerimi je na prvem mestu predvsem ta, da hemofilika najbolj ogrožajo zunanje krvavitve, tiste vidne, pridobljene ob urezninah. Pogovarjali smo se z Jožetom Faganelom, predsednikom Društva hemofilikov Slovenije.

Kako ukrepati ob sončnih opeklinah

Čeprav praviloma vsi skrbimo, da nas sonce ne opeče, se tu in tam pripeti tudi to. Kako v takem primeru ukrepati, da čim bolj ublažimo škodljive posledice, in preostale pomembne informacije o izpostavljenosti soncu nam je zaupala dermatologinja Svetlana Ponorac z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana.


Zdravi prigrizki

Se vam pogosto dogaja, da vam »pade sladkor«, in nato posežete po tistem, kar vam najprej pride pod roke? Pozabite na nezdrave prigrizke! Pripravili smo vam recepte za male okusne grižljaje v obliki kroglic, ki so enostavni, hitro pripravljeni in predvsem zdravi, dali pa vam bodo tudi veliko energije.


Koriander

Koriander je pri nas spregledan in neprepoznaven, mogoče že zaradi specifičnega okusa, ki ga v jedeh nismo vajeni. Predstavljamo eno najstarejših začimb na našem planetu.

Z majhnimi koraki do zdrave telesne teže in boljše kondicije

O tem, kako z zmernimi spremembami na področju življenjskih navad do zdrave telesne mase, dobre fizične aktivnosti in splošnega boljšega počutja, je na 8. mednarodnem simpoziju o zdravem življenjskem slogu 24alife predaval mag. Donald D. Hensrud s klinike Mayo. V teoriji ni težko hujšati, je dejal: »Manj ješ in se več gibaš.« A teorija je kilometre stran od prakse, kar kažejo tudi podatki o naraščanju števila ljudi s čezmerno težo.


Darilo za nove naročnike v juniju

Prvim petim naročnikom, ki se bodo na revijo Viva za najmanj eno leto naročili ta mesec, podarjamo Odejo Dormeo Sweet 15. Odeja je elegantna in modna, pod katero vam bo toplo in udobno ne glede na letni čas. Je prijetna in neverjetno nežna do vaše kože. Pralna je pri 30 °C. Na voljo v dimenziji: 130 x 160 cm.

NAROČILNICA NA REVIJO VIVA
Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Marijana Jazbec

mag. Marijana Jazbec poklicna grafologinja analiza pisave

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki