Ljudje, ki berejo knjige, živijo dlje

  • TK
  • petek, 24. maj 2019
Tisti, ki so brali več kot 3,5 ure na teden, so živeli polnih 23 mesecev več od ljudi, ki na splošno niso brali.
Tisti, ki so brali več kot 3,5 ure na teden, so živeli polnih 23 mesecev več od ljudi, ki na splošno niso brali. (Foto: Shutterstock)

Največ berejo najbolj izobražene ženske z velikimi dohodki, se je med drugim izkazalo v novi ameriški študiji univerze Yale, ki je dobrih 12 let proučevala bralne navade 3.600 ljudi, starejših od 50 let. Bralci živijo dlje od tistih, ki ne berejo knjig, ne glede na to, koliko berejo.

Tisti, ki so brali več kot 3,5 ure na teden, so živeli polnih 23 mesecev več od ljudi, ki na splošno niso brali. Podaljšanje življenjske dobe so zaznali pri vseh udeležencih ne glede na njihov premoženjski, izobrazbeni in zdravstveni status. Raziskovalci so zato sklepali, da je življenjsko dobo mogoče podaljšati s tako preprosto aktivnostjo.

Branje vključuje dva pomembna kognitivna procesa, »globoko branje« in čustveno navezavo. Globoko branje je počasen proces, v katerem se bralec ukvarja s knjigo in si njeno vsebino prizadeva razumeti v svojem notranjem kontekstu ter v kontekstu zunanjega sveta.

Čustvena navezava je proces, v katerem bralec sočustvuje z liki, s tem pa izboljšuje svoje medčloveške veščine in čustveno inteligenco. Čeprav se nobena korist ne more primerjati z daljšanjem življenja, pa ima branje še vrsto drugih prednosti, kot so zmanjšanje stresa, umirjenost, sproščenost in boljše vedenje bralcev.
Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki