Pozabljanje za um težje kot pomnjenje

  • TK
  • ponedeljek, 20. maj 2019
Ljudje imamo sposobnost nadzora nad pozabljanjem, ki pa zahteva aktivnost več možganskih centrov, kot so potrebni za pomnjenje.
Ljudje imamo sposobnost nadzora nad pozabljanjem, ki pa zahteva aktivnost več možganskih centrov, kot so potrebni za pomnjenje. (Foto: Shutterstock)

Govorimo seveda o namernem pozabljanju. Študija, objavljena v reviji Journal of Neuroscience, kaže, da pozabljanje neželene izkušnje zahteva veliko možganskega napora.

Marsikdo se želi znebiti travmatičnih spominov, da bi lahko na nove situacije odgovoril na bolj prilagojen način, pravi eden od avtorjev študije Jarrod Lewis-Peacock. Desetletja raziskav so pokazala, da imamo možnost, da nekaj namerno pozabimo, toda še vedno raziskujemo, kako delujejo naši možgani. Ko odkrijemo, kako spomini bledijo, in osmislimo postopke, kako to nadzorovati, lahko osmislimo tudi zdravljenje, ki bi ljudem pomagalo, da se znebijo neželenih spominov.

Spomini niso statični. To so dinamične konstrukcije možganov, ki se redno ažurirajo, spreminjajo in reorganizirajo skozi izkušnje. Možgani informacije stalno pomnijo in pozabljajo, najpogosteje avtomatično med spanjem. V najnovejši študiji so skupini zdravih odraslih ljudi prikazovali fotografije različnih prizorov in obrazov, ki so si jih morali – odvisno od navodil – zapomniti ali pozabiti. Dokazali so, da imamo ljudje sposobnost nadzora nad pozabljanjem, ki pa zahteva aktivnost več možganskih centrov, kot so potrebni za pomnjenje. Ljudje najtežje pozabimo obraze, ker so povezani s čustvenim nabojem. Nova spoznanja odpirajo prostor prihodnjim raziskavam o obdelovanju in pozabljanju najbolj intenzivnih čustvenih spominov. Tistih, ki lahko imajo močan vpliv na naše zdravje in življenje.