Pekoča paprika zamejuje raka pljuč

  • TK
  • sobota, 18. maj 2019
Kapsaicin iz pekoče paprike utegne utreti pot razvoju novih zdravil proti metastazam pri bolnikih z rakom pljuč.
Kapsaicin iz pekoče paprike utegne utreti pot razvoju novih zdravil proti metastazam pri bolnikih z rakom pljuč. (Foto: Shutterstock)

Kapsaicin, glavna sestavina pekoče paprike, »odgovoren« za njen značilni okus, lahko upočasni širjenje raka pljuč, trdijo ameriški znanstveniki z univerze v Zahodni Virginiji. V poskusu pri treh vrstah raka v laboratoriju je kapsaicinu uspelo ustaviti širjenje oziroma razsejanje raka.

Ko so kapsaicin dajali mišim, ki so se bojevale z metastazami, so opazili, da je bilo predelov v pljučih, ki so jih zajele agresivne rakave celice, manj. To je kapsaicinu uspelo z blokiranjem beljakovine, ki ima odločilno vlogo pri rasti celic. Rak pljuč in druge oblike raka običajno razsevajo v druge organe, kot so možgani, jetra ali kosti, kar otežuje zdravljenje.

Kapsaicin iz pekoče paprike utegne utreti pot razvoju novih zdravil proti metastazam pri bolnikih z rakom pljuč. Pred klinično uporabo kapsaicina bo treba premagati še njegove neželene stranske učinke, kot so gastrointestinalna iritacija, trebušni krči in pekoč, žgoč občutek. Večina pacientov z rakom pljuč, ki v zgodnji fazi nimajo simptomov, je kadilcev in nekdanjih kadilcev, le vsak deseti pa je živ pet let po diagnozi, saj se bolezen običajno razširi na druge organe.

Znanstveniki pravijo, da kapsaicin aktivira celični receptor TRPV1, ki nadzoruje, s katerimi snovmi se celice raka lahko hranijo. V boju proti temu receptorju se rast celic spreminja v samouničujoči proces in več rakavih celic odmre, počasneje tumor raste. V drugem poskusu so dokazali, da družina spojin, v katero sodi kapsaicin, lahko ubija celice raka z napadom na mitohondrije, ki so njihovo glavno oporišče.

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki