Restavracije krive za epidemijo debelosti

  • TK
  • petek, 10. maj 2019
Restavracije po vsem svetu gostom strežejo obroke, ki presegajo priporočeno največjo količino kalorij.
Restavracije po vsem svetu gostom strežejo obroke, ki presegajo priporočeno največjo količino kalorij. (Foto: Shutterstock)

Restavracije po vsem svetu gostom strežejo obroke, ki presegajo priporočeno največjo količino kalorij, kažejo rezultati nove študije.

Mednarodna skupina znanstvenikov je merila težo in energijsko vrednost (kalorije) jedi, ki so jih stregli v restavracijah v Braziliji, na Kitajskem, Finskem, v Gani in Indiji. Kar 94 odstotkov najbolj priljubljenih jedi v klasičnih restavracijah je presegalo priporočenih 600 kalorij, prav tako skoraj tri četrtine (72 odstotkov) priljubljenih naročil v restavracijah in uličnih obratih hitre hrane. Večina jih pretirava tudi s količino postrežene hrane, ne le s kalorijami.

To pomeni, da ko jemo zunaj absolutno pojemo preveč, poudarja glavna avtorica študije Vivian Suen z medicinske fakultete v Sao Paulu. Gre za prezrt pogost dejavnik, ki ima močan vpliv na povečanje debelosti. Svetovna zdravstvena organizacija debelost razglaša za globalno epidemijo in glavni dejavnik tveganja za razvoj srčnih in možganskih bolezni ter diabetesa. V svetu okoli 1,9 milijarde ljudi trpi zaradi čezmerne telesne teže, 600 milijonov pa je predebelih.