Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Želite živeti dlje? Jejte sir!

Uživanje sira več kot dvakrat na dan zmanjšuje tveganje za možgansko kap in srčne bolezni.
Uživanje sira več kot dvakrat na dan zmanjšuje tveganje za možgansko kap in srčne bolezni. (Foto: Shutterstock)

Uživanje sira pomaga zmanjševati tveganje za možgansko kap in bolezni srca, kaže najnovejša kanadska raziskava, objavljena v strokovni reviji Lancet.
Analiza prehranskih navad več kot 130 tisoč ljudi iz 21 držav, starih med 35 in 70 let, je pokazala, da uživanje sira več kot dvakrat na dan zmanjšuje tveganje za možgansko kap in srčne bolezni. Enako pozitiven učinek na zdravje je izkazal tudi jogurt.

Nekateri siri, kot so grojer, gavda, parmezan in čedar, vsebujejo snovi, imenovane butirati, ki podpirajo presnovo, kar pripomore k zmanjševanju telesne teže. Med uživanjem sira bakterije v črevesju spodbujajo večje izločanje butiratov. Prav tako butirati pomagajo pri preprečevanju raka debelega črevesa, saj ščitijo celice črevesja. Sir je ob tem bogat vir beljakovin in kalcija, ki sodeluje pri gradnji mišične mase, v tem smislu pa sta posebej koristni rikota in sirotka, objavlja ameriški zdravstveni portal Rare.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

sir , dolgo življenje

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.