Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Vsaka peta smrt posledica nezdrave prehrane

V letu 2017 je bilo 11 milijonov smrtnih primerov povezanih z uživanjem prehrane, bogate s sladkorjem, soljo in predelanimi mesninami, kar je pripomoglo k boleznim srca, razvoju raka in sladkorne bolezni.
V letu 2017 je bilo 11 milijonov smrtnih primerov povezanih z uživanjem prehrane, bogate s sladkorjem, soljo in predelanimi mesninami, kar je pripomoglo k boleznim srca, razvoju raka in sladkorne bolezni. (Foto: Shutterstock)

Ena od petih smrti v svetu je povezana z nezdravo prehrano, kažejo rezultati raziskave, objavljene v medicinski reviji Lancet. V letu 2017 je bilo 11 milijonov smrtnih primerov povezanih z uživanjem prehrane, bogate s sladkorjem, soljo in predelanimi mesninami, kar je pripomoglo k boleznim srca, razvoju raka in sladkorne bolezni.
Med 195 državami je bil delež smrtnih primerov, povezanih s prehrano, največji v Uzbekistanu, najmanjši pa v Izraelu. Poraba zdrave hrane, kot so oreški in semena, mleko in žita, je bila v povprečju premajhna, ljudje so uživali preveč sladkih pijač, predelanega mesa in soli. Raziskava Global Burden of Disease je spremljala trende porabe 15 prehranskih izdelkov v obdobju od leta 1999 do 2017. Nezdrava prehrana je bila kriva za več smrti kot katerikoli dejavnik tveganja na svetu. Ljudje so zaužili zgolj 12 odstotkov priporočene količine oreškov in semen ter več desetkratno presegli priporočeno količino sladkih pijač. Študija je še nakazala, da je v »idealni« prehrani za ljudi in planet dvakrat več oreščkov, sadja, zelenjave, stročnic ter dvakrat manj mesa in sladkorja.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

nezdrava prehrana

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.