Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Tunina ali sardine, kaj je bolj zdravo?

Konzervirana tunina v majhnih količinah ni škodljiva, če pa ribe obožujete in ste omejeni na tiste iz konzerve, večkrat odprite sardine.
Konzervirana tunina v majhnih količinah ni škodljiva, če pa ribe obožujete in ste omejeni na tiste iz konzerve, večkrat odprite sardine. (Foto: Shuterstock)

Tunina vsebuje majhne količine živega srebra, ki je zelo strupena in za človeka nevarna snov. Na srečo je vsebnost te težke kovine res majhna, a ko začnemo vnašati prevelike količine tunine, se lahko pojavijo težave.
Obstaja namreč možnost zastrupitve z živim srebrom in celo smrti pri res ogromnih količinah. Živo srebro je eden najbolj razširjenih toksinov v ribjih izdelkih, ki je škodljiv za vse, še zlasti pa za ženske, ki načrtujejo nosečnost, nosečnice in otroke.

Dovoljena maksimalna količina živega srebra je 1,6 mikrograma na kilogram telesne teže na teden. Šokanten je podatek, da tun, odvisno od vrste in kraja ulova, v 100 gramih konzerviranega izdelka v povprečju vsebuje okoli 30 mikrogramov živega srebra, lahko pa tudi do dvainpolkrat več. V nasprotju s tem ga konzervirana sardina vsebuje okoli 10-krat manj oziroma okoli tri mikrograme na 100 gramov izdelka. To razmerje je bolj ali manj stalno. Sklep je, da konzervirana tunina v majhnih količinah ni škodljiva, če pa ribe obožujete in ste omejeni na tiste iz konzerve, večkrat odprite sardine.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

tuna , sardina

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.