Britanci zavržejo na milijone dobrih jajc

  • TK
  • torek, 14. maj 2019
Kar 29 odstotkov Britancev zavrže jajca izključno zato, ker je potekel rok trajanja, čeprav so pogosto še vedno varna za uživanje tudi po tem datumu.
Kar 29 odstotkov Britancev zavrže jajca izključno zato, ker je potekel rok trajanja, čeprav so pogosto še vedno varna za uživanje tudi po tem datumu. (Foto: Shutterstock)

Britanci so lani zavrgli 720 milijonov jajc, kar trikrat več kot v letu 2008, kar jih je stalo dobrih 160 milijonov evrov. Razlog za tolikšen odpadek naj bi bil v pretiranem zanašanju ljudi na rok trajanja, odtisnjen na jajcih, in v naraščanju priljubljenosti vegetarijanske prehrane.

Kar 29 odstotkov Britancev zavrže jajca izključno zato, ker je potekel rok trajanja, čeprav so pogosto še vedno varna za uživanje tudi po tem datumu. Po evropski zakonodaji je na jajcu odtisnjen datum, do katerega je to najboljše za uporabo, kar je največ 28 dni od dneva, ko ga je kokoš znesla.

Le 23 odstotkov Britancev pozna preprost test, ki pokaže, ali so jajca primerna za uživanje. Če jajce v skledi mrzle vode potone in na boku leži na dnu, je zelo sveže. Če je manj sveže, a še vedno varno za uživanje, se bo postavilo pokonci, če pa se dvigne in plava na površju, ni več dobro za uživanje. Preizkus deluje zato, ker je v jajcu zračna blazina, ki se sčasoma povečuje, zaradi česar staro jajce plava na površju.

Če torej mečete jajca v koš zgolj zato, ker je potekel datum, odtisnjen na njih, najbrž mečete stran povsem dobro hrano. Zavržena hrana je velika težava, saj kar tretjina vsega, kar na svetu pridelamo, konča v smeteh. Že majhna sprememba, ki jo lahko naredi vsak od nas, vodi do velikih sprememb.
Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Vesna Plevnik Vodušek

Vesna Plevnik Vodušek dr. med. spec. pediatrije

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki