Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

V novi Vivi, reviji za boljše življenje

Viva, revija za boljše življenje; maj 2019, št. 306
Viva, revija za boljše življenje; maj 2019, št. 306


V majski Vivi zopet obilo poučnega in koristnega branja:

Sociopati so med nami

Na prvi vtis očarljiv, vendar vešč manipulator, brez vesti, sočutja, občutkov krivde in kesanja za družbeno neprilagojeno vedenje in z veliko željo po moči so nekatere od lastnosti, po katerih prepoznamo sociopata. V populaciji je po trditvah ameriške psihologinje Marthe Stout štiri odstotke sociopatov. Povedano drugače – sociopat je eden od 25 oseb. Da sociopat nima nikakršne vesti in mu je mar izključno za lastne potrebe, druge ljudi pa samo izkorišča in so sredstvo za doseganje njegovih ciljev, poudarjata tudi sogovornici Karmen Šterk, antropologinja z ljubljanske fakultete za družbene vede, in socialna psihologinja Mirjana Ule.

V ekranu Darje Zgonc: Urška Košir o psihoonkologiji

Rak ni pozitivna izkušnja, lahko pa privede do pozitivnih posledic
Velikokrat sem bila zelo jezna, predvsem zato, ker sem zbolela ravno v času, ko sem končno začutila, da imam začrtano pot, da vem, kam grem. Nisem se spraševala, kaj sem naredila narobe, bila sem le jezna, ker so moji vrstniki živeli naprej, jaz pa sem se morala ustaviti. Bolezen mi je odvzela dve stvari, ki sta mi takrat pomenili največ: jadranje in študij. Spraševala sem se, kdo sem zdaj, kaj počnem... Spomnim pa se tudi, da sem si vztrajno ponavljala, da nočem in ne želim, da bi rak postal osrednji del moje osebnosti, moje identitete,« pripoveduje Urška Košir, psihologinja in raziskovalka na področju psihoonkologije, ki je pri 22 letih zbolela za rakom. Danes dela doktorat iz eksperimentalne psihologije na univerzi Oxford in se kot raziskovalka ukvarja s psihoonkologijo, predvsem s psihološkimi posledicami prebolelega raka pri mladih.


Alenka Artik: Svetovni rekord ni smisel mojega življenja

Odkar se je Alenka Artnik pri tridesetih letih začela ukvarjati s potapljanjem na vdih, podira mejnike. Nase je resneje opozorila predlanskim, ko je ubranila naslov svetovne prvakinje in postala šele četrta ženska v zgodovini, ki se je potopila do stotih metrov. Še uspešnejša je bila lani, ko je dosegla neverjetnih 105 metrov globine in za nekaj ur postala celo nosilka svetovnega globinskega rekorda. Letos 37-letna Koprčanka že od februarja trenira na Panglau na Filipinih, na začetku avgusta pa jo čaka vrhunec sezone, ko bo nastopila na svetovnem prvenstvu na Roatanu v Hondurasu.

Zapori: med maščevalnostjo in samo-upravljanjem

Z dr. Draganom Petrovcem, ki po oceni tujih ekspertov velja za vodilnega strokovnjaka za izvrševanje kazni zapora v svetovnem merilu, smo se pogovarjali o pravilih, ki opredeljujejo delovanje zaporniškega sistema in verjetno še kakšnega, morda celotnega družbenega. Dr. Petrovec se ukvarja s filozofijo in prakso kaznovanja, obravnavo obsojenih in s kriminalitetno politiko. Poučuje penologijo na podiplomskem študiju na Pravni fakulteti, na Fakulteti za socialno delo in Fakulteti za varnostne vede Univerze v Ljubljani.

Kanabinoidi v onkologiji

Konoplja se vrača v medicinsko uporabo. Vse več raziskav kaže na možne zdravilne učinke v številnih vejah medicine in zavrača skrbi o velikem tveganju odvisnosti. Spreminjati sta se začeli zakonodaja in klasifikacija konoplje, a žal še vedno prepočasi. V onkologiji zdravila na osnovi kanabinoidov uporabljamo pri lajšanju simptomov napredovale rakave bolezni kot dopolnilno zdravljenje klasičnemu. Predpisujemo jih bolnikom s težje obvladljivimi simptomi, z več simptomi hkrati ali ob pojavu nesprejemljivih neželenih učinkov klasičnih zdravil. Piše: prim. Josipina Ana Červek, dr. med., onkologinja

Alergijski rinitis: Kako ga zdravimo

Alergijski rinitis je vnetje nosne sluznice, ki ga povzročajo protitelesa IgE kot odziv na ustrezne alergene. Gre za najpogostejše kronično vnetje sluznice dihalnih poti. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) okoli 25 odstotkov svetovnega prebivalstva trpi za neko obliko alergijskega rinitisa, število obolelih pa nenehno narašča tako v svetu kot pri nas. Za vas smo preverili, kakšno je zdravljenje, kako okrepiti imunski sistem ter kako se alergijski rinitis razlikuje od prehlada.


Obrabne bolezni gibal

Zaradi staranja prebivalstva se srečujemo z naraščajočo problematiko bolezni gibal. Mišično-kostne bolezni prizadenejo vsako tretjo do peto osebo ter so najpogostejši vzrok bolečine in drugi največji vzrok telesne nezmožnosti. Najpogostejše bolezni gibal, ki povzročijo telesno nezmožnost, so osteoartritis (artroza, obraba sklepov), bolečine v hrbtu in vratu, zlomi, povezani z lomljivostjo kosti (osteoporotični zlomi), poškodbe in sistemske vnetne bolezni (na primer revmatoidni artritis).

Hidracija

Nezadostno pitje vode je dolgoročno povezano z nastankom številnih kroničnih bolezni, zato je pomembno, da vsak dan popijemo vsaj devet kozarcev vode. Med telesno aktivnostjo dehidracija lahko povzroči zmanjšano telesno zmogljivost in poslabšano regulacijo temperature telesa, zato se ji pri športu ali rekreativni dejavnosti poskušamo izogniti. In vendar: ali je velik strah pred dehidracijo upravičen in ali je treba med vadbo nujno ves čas piti? Po možnosti posebne športne napitke?

Hujšate?

Ko se lotimo hujšanja, se najprej poučimo o živilih, v naslednjem koraku pa nas že čaka izziv oblikovanja jedilnikov. Priskočili smo vam na pomoč z nekaj predlogi jedilnikov za zmanjševanje telesne teže.

Uspešna zgodba o hujšanju – gospa Gina

Naša tokratna junakinja ni samo shujšala za 40 kilogramov, ampak je s tem, ko se je posvetila sebi in svojemu zdravju, spremenila način razmišljanja in se začela postavljati zase ter se lotevati stvari, ki se jih prej ne bi. Danes si želi delati kot prostovoljka, saj meni, da bi njene izkušnje in prehojena pot lahko marsikomu pomagale kot spodbuda. Prvi je njenega novega optimizma deležen sin, ki ga poskuša spodbuditi k zmanjšanju telesne teže in ga pri tem podpreti.

Sladice v kozarcu

V zadnjem času so postale zelo priljubljene sladice v kozarcu, ki so zelo enostavne za pripravo in hkrati prava paša za oči. Vse, kar potrebujemo, so kozarci, malo domišljije in najljubše sestavine. Kombinacij je nešteto. Pripravili smo vam tri odlične recepte, ki bodo zagotovo navdušili tako vas kot vaše goste.

Darilo za nove naročnike v maju

Prvim desetim naročnikom, ki se bodo na revijo Viva za najmanj eno leto naročili ta mesec, podarjamo Odejo Dormeo Sweet 15. Je modra, elegantna in modna odeja, pod katero vam bo toplo in udobno ne glede na letni čas. Je prijetna in neverjetno nežna do vaše kože. Pralna je pri 30 °C. Na voljo v dimenziji: 130 x 160 cm.

NAROČILNICA NA REVIJO VIVAVam je članek všeč?


Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.