Spanje je najboljša obramba pred boleznijo

  • TK
  • petek, 05. junij 2020
Dober spanec lahko precej poveča sposobnost imunskih T-celic, da se vežejo na svoje tarče, mikroorganizme in se proti njim borijo.
Dober spanec lahko precej poveča sposobnost imunskih T-celic, da se vežejo na svoje tarče, mikroorganizme in se proti njim borijo. (Foto: Shutterstock)

Spanje je močno podcenjeno orožje v boju z boleznijo. Dober spanec namreč lahko precej poveča sposobnost imunskih T-celic, da se vežejo na svoje tarče, mikroorganizme in se proti njim borijo.

Omenjeni učinek na T-celice bi lahko pojasnil, zakaj pomanjkanje spanja in stres, povezan z nespečnostjo, povečujeta tveganje za bolezen.

Naš obrambni odgovor deluje nekako takole: T-celice najprej prepoznajo tarčo, virus ali bakterijo ter nato znotraj sebe aktivirajo integrine, lepljive celice, podobne ježkom, s katerimi se T-celice vežejo na okuženo celico in jo ubijejo. Ta raziskava je dokazala, da spanje izboljša aktivacijo integrinov. Že nekaj ur premalo spanja je dovolj, da se sposobnost vezanja antigensko specifičnih T-celic zmanjša.

Odkritje kaže na potencial, ki ga ima spanje na povečanje učinkovitosti T-celičnega odgovora, kar je zlasti pomembno v svetu visoke prevalence motenj spanja in stanj, ki značilno motijo spanje, kot so depresija, kronični stres, staranje in delo v izmenah, objavlja Journal of Experimental Medicine.
Marijana Jazbec

mag. Marijana Jazbec poklicna grafologinja analiza pisave

Postavi vprašanje

Mojca Cepuš

Mojca Cepuš svetovanje o prehrani Svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricistka.

Vsi Viva strokovnjaki