Glifosat povečuje tveganje za limfom

  • TK
  • petek, 26. april 2019
Izpostavljenost herbicidu glifosatu za 41 odstotkov poveča tveganja za ne-Hodgkinov limfom.
Izpostavljenost herbicidu glifosatu za 41 odstotkov poveča tveganja za ne-Hodgkinov limfom. (Foto: Shutterstock)

Izpostavljenost herbicidu glifosatu, ki se uporablja po vsem svetu, za 41 odstotkov poveča tveganja za ne-Hodgkinov limfom, je izsledek raziskave, v kateri je sodelovalo več kot 54 tisoč ljudi, ki delajo s pesticidi.

Že leta 2015 je Mednarodna agencija za raziskave raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji opozorila, da je glifosat »verjetno kancerogen za ljudi«, toda leta 2017 sta ameriška Agencija za varstvo okolja ter Evropska agencija za varnost hrane sporočili, da omenjeni herbicid »verjetno ni kancerogen za ljudi«, na kar se sklicuje tudi družba Bayer, ki proizvaja ta herbicid. Toda vodja na začetku omenjene raziskave, profesorica Lianne Sheppard, kljub temu trdi, da povezava med uporabo glifosata in ne-Hodgkinovim limfomom obstaja in da je glifosat v resnici kancerogen, objavlja revija Mutation Research.

Medtem je ameriška trgovska veriga Harrell, eden največjih prodajalcev agrokemičnih pripravkov, napovedala, da iz prodaje umika pripravke z glifosatom, saj jim ni uspelo doseči dogovora z nobeno zavarovalnico, ki bi bila pripravljena zagotoviti kritje za morebitne tožbe in odškodnine. Zato je Harrell s svojih prodajnih polic s 1. marcem umaknil vse izdelke, ki vsebujejo glifosat.
Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki