Česen in čebula proti raku na debelem črevesu

  • TK
  • četrtek, 18. april 2019
Uživanje česna, čebule, pora in druge zelenjave iz družine lukovk zmanjšuje tveganje za raka na debelem črevesu in danke.
Uživanje česna, čebule, pora in druge zelenjave iz družine lukovk zmanjšuje tveganje za raka na debelem črevesu in danke. (Foto: Shutterstock)

Uživanje česna, čebule, pora in druge zelenjave iz družine lukovk (latinsko Allium) zmanjšuje tveganje za raka na debelem črevesu in danki (RDČD), je pokazala študija, v kateri je sodelovalo 833 pacientov s tem rakom in 833 zdravih ljudi.

Največji ljubitelji, tisti, ki so pojedli veliko zelenjave iz družine lukovk, so občutno bolj zmanjšali možnosti za to, da bi zboleli za RDČD, v primerjavi s tistimi, ki so pojedli najmanj lukovk. Večja je bila količina, ki jo je človek pojedel, manjše je bilo njegovo tveganje za RDČD. Še en dokaz več, da je prehod na bolj zdrave življenje navade, katerih najpomembnejši del je bolj zdrava prehrana, učinkovita preventiva pred kolorektalnim rakom, objavlja revija Asia Pacific Journal of Clinical Oncology.
Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki