Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Česen in čebula proti raku na debelem črevesu

Uživanje česna, čebule, pora in druge zelenjave iz družine lukovk zmanjšuje tveganje za raka na debelem črevesu in danke.
Uživanje česna, čebule, pora in druge zelenjave iz družine lukovk zmanjšuje tveganje za raka na debelem črevesu in danke. (Foto: Shutterstock)

Uživanje česna, čebule, pora in druge zelenjave iz družine lukovk (latinsko Allium) zmanjšuje tveganje za raka na debelem črevesu in danki (RDČD), je pokazala študija, v kateri je sodelovalo 833 pacientov s tem rakom in 833 zdravih ljudi.
Največji ljubitelji, tisti, ki so pojedli veliko zelenjave iz družine lukovk, so občutno bolj zmanjšali možnosti za to, da bi zboleli za RDČD, v primerjavi s tistimi, ki so pojedli najmanj lukovk. Večja je bila količina, ki jo je človek pojedel, manjše je bilo njegovo tveganje za RDČD. Še en dokaz več, da je prehod na bolj zdrave življenje navade, katerih najpomembnejši del je bolj zdrava prehrana, učinkovita preventiva pred kolorektalnim rakom, objavlja revija Asia Pacific Journal of Clinical Oncology.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

rak debelega črevesa in danke

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.