Zakaj se vedno zamaši samo ena nosnica?

  • TK
  • sobota, 09. januar 2021
Če se nos v celoti zamaši, to veliko bolj čutite v eni nosnici, tisti, ki je bila že prej bolj otekla v okviru normalnega nazalnega ciklusa.
Če se nos v celoti zamaši, to veliko bolj čutite v eni nosnici, tisti, ki je bila že prej bolj otekla v okviru normalnega nazalnega ciklusa. (Foto: Shutterstock)

Zamašen nos je nadležna zadeva, ponavadi pa se nam zdi, da je ena nosnica bolj zamašena od druge. V resnici je tako in za to obstaja tudi znanstvena razlaga. Nos je v resnici pametnejši, kot bi si mislili.

To se kaže v tako imenovanem nazalnem procesu, v katerem se nosnici izmenjujeta pri vdihovanju večje količine zraka. Ta proces zahteva veliko truda, in da bi bil čim učinkovitejši, nos pošilja večje količine krvi le v eno nosnico, ki zaradi tega bolj nabrekne, to pa posledično zmanjša prostor za pretok zraka.

Gre za zelo subtilen proces, in če vas ne mučijo prehlad, vnetje, alergija ali kakšna strukturna težava, kot je deviacija septuma (nosnega pretina), se ga sploh ne zavedamo. Ko pa zbolimo, se pretok krvi v nosu še poveča, kar povzroča dodatno otekanje in spodbuja večjo proizvodnjo sluzi. Če se nos v celoti zamaši, to veliko bolj čutite v eni nosnici, tisti, ki je bila že prej bolj otekla v okviru normalnega nazalnega ciklusa. Nosnici se v nazalnem ciklusu izmenjujeta, in sicer od 90 minut do štiri ure. Ko se to zgodi, prinese manjše olajšanje v eni nosnici in večjo zamašenost v drugi.

Kako torej odmašiti zamašen nos? Para iz vroče prhe vam bo pomagala lažje zadihati. Pršila s slano raztopino in dekongestivi lahko pomagajo pri odvečni sluzi, toda pršila, ki zožujejo kapilare, hitro povzročijo zasvojenost, ob tem pa se sčasoma nos ne more več odmašiti sam od sebe. Če jih že morate uporabljati, se držite navodil, zlasti pa bodite pozorni na to, kolikokrat ga uporabite na dan, in ne več kot od pet do sedem dni. Če se vam nos po tem času ne odmaši, se obrnite na svojega zdravnika, ki bo preveril, ali ne gre za posledico zvina nosnega pretina.
Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki