Nove sledi do vzroka Alzheimerjeve bolezni

  • TK
  • četrtek, 11. april 2019
Ugotovljena povezava med spalno apnejo, začasnim prenehanjem dihanja v spanju, in povečanim tveganjem za prisotnost beljakovin, povezanih z Alzheimerjevo boleznijo.
Ugotovljena povezava med spalno apnejo, začasnim prenehanjem dihanja v spanju, in povečanim tveganjem za prisotnost beljakovin, povezanih z Alzheimerjevo boleznijo. (Foto: Shutterstock)

Ameriški znanstveniki s klinike Mayo so odkrili povezavo med spalno apnejo, začasnim prenehanjem dihanja v spanju, in povečanim tveganjem za prisotnost beljakovin, povezanih z Alzheimerjevo boleznijo. Ko se tako imenovane beljakovine tau začnejo kopičiti v možganih, to vodi do razvoja te hude bolezni.

Omenjena povezava je bila neodvisna od spola, starosti, izobrazbe in drugih dejavnikov tveganja za bolezni srca in ožilja ali drugih težav s spanjem. Gre za posledice zmanjšane oskrbe možganov s kisikom zaradi apneje, kar je za možgane poseben stres, prav tako pa možgani v spanju utrjujejo spomine, prekinitve tega procesa pa lahko privedejo do težav v razmišljanju in spominu, so predstavili na srečanju ameriške akademije za nevrologijo.

V še eni veliki ameriški raziskavi, opravljeni na več kot 94 tisoč ljudeh, pa so odkrili še pet različic genov, ki večajo tveganje za Alzheimerjevo bolezen. V reviji Nature Genetics so raziskovalci iz Miamija zapisali še, da nekateri od teh genov vplivajo na razvoj Alezheimerjeve bolezni v veliko bolj zgodnji fazi, kot so mislili doslej.
Matic Fabjan

Matic Fabjan dr. med. spec. plastične rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Marijana Jazbec

mag. Marijana Jazbec poklicna grafologinja analiza pisave

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki