Nove sledi do vzroka Alzheimerjeve bolezni

  • TK
  • četrtek, 11. april 2019
Ugotovljena povezava med spalno apnejo, začasnim prenehanjem dihanja v spanju, in povečanim tveganjem za prisotnost beljakovin, povezanih z Alzheimerjevo boleznijo.
Ugotovljena povezava med spalno apnejo, začasnim prenehanjem dihanja v spanju, in povečanim tveganjem za prisotnost beljakovin, povezanih z Alzheimerjevo boleznijo. (Foto: Shutterstock)

Ameriški znanstveniki s klinike Mayo so odkrili povezavo med spalno apnejo, začasnim prenehanjem dihanja v spanju, in povečanim tveganjem za prisotnost beljakovin, povezanih z Alzheimerjevo boleznijo. Ko se tako imenovane beljakovine tau začnejo kopičiti v možganih, to vodi do razvoja te hude bolezni.

Omenjena povezava je bila neodvisna od spola, starosti, izobrazbe in drugih dejavnikov tveganja za bolezni srca in ožilja ali drugih težav s spanjem. Gre za posledice zmanjšane oskrbe možganov s kisikom zaradi apneje, kar je za možgane poseben stres, prav tako pa možgani v spanju utrjujejo spomine, prekinitve tega procesa pa lahko privedejo do težav v razmišljanju in spominu, so predstavili na srečanju ameriške akademije za nevrologijo.

V še eni veliki ameriški raziskavi, opravljeni na več kot 94 tisoč ljudeh, pa so odkrili še pet različic genov, ki večajo tveganje za Alzheimerjevo bolezen. V reviji Nature Genetics so raziskovalci iz Miamija zapisali še, da nekateri od teh genov vplivajo na razvoj Alezheimerjeve bolezni v veliko bolj zgodnji fazi, kot so mislili doslej.
Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki