Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Nove sledi do vzroka Alzheimerjeve bolezni

Ugotovljena povezava med spalno apnejo, začasnim prenehanjem dihanja v spanju, in povečanim tveganjem za prisotnost beljakovin, povezanih z Alzheimerjevo boleznijo.
Ugotovljena povezava med spalno apnejo, začasnim prenehanjem dihanja v spanju, in povečanim tveganjem za prisotnost beljakovin, povezanih z Alzheimerjevo boleznijo. (Foto: Shutterstock)

Ameriški znanstveniki s klinike Mayo so odkrili povezavo med spalno apnejo, začasnim prenehanjem dihanja v spanju, in povečanim tveganjem za prisotnost beljakovin, povezanih z Alzheimerjevo boleznijo. Ko se tako imenovane beljakovine tau začnejo kopičiti v možganih, to vodi do razvoja te hude bolezni.
Omenjena povezava je bila neodvisna od spola, starosti, izobrazbe in drugih dejavnikov tveganja za bolezni srca in ožilja ali drugih težav s spanjem. Gre za posledice zmanjšane oskrbe možganov s kisikom zaradi apneje, kar je za možgane poseben stres, prav tako pa možgani v spanju utrjujejo spomine, prekinitve tega procesa pa lahko privedejo do težav v razmišljanju in spominu, so predstavili na srečanju ameriške akademije za nevrologijo.

V še eni veliki ameriški raziskavi, opravljeni na več kot 94 tisoč ljudeh, pa so odkrili še pet različic genov, ki večajo tveganje za Alzheimerjevo bolezen. V reviji Nature Genetics so raziskovalci iz Miamija zapisali še, da nekateri od teh genov vplivajo na razvoj Alezheimerjeve bolezni v veliko bolj zgodnji fazi, kot so mislili doslej.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

alzheimerjeva bolezen

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.